U trendu

Američki naftaši protiv sankcija SAD Rusiji, ugrožavaju ih

Američki naftni sektor upozorio je zvanični Vašington na neželjene posledice nove runde sankcija koju je američki Senat usvojio protiv Rusije, jer će one, kako je saopšteno, pogoditi američko tržište rada, ali i gasne i naftne projekte širom sveta, piše Fajnenšel tajms.

Američki Senat je prošlog meseca usvojio novu rundu mera protiv Rusije, kojima se američkim pojedincima i kompanijama zabranjuje da pružaju usluge isporuke robe ili tehnologija za projekte u koje su uključene i ruske kompanije.

Predstavnici američke naftne industrije, međutim, upozoravaju da pomenute mere mogu naštetiti konkurentnosti američkih kompanija i potencijalno ugroziti proizvodnju nafte i gasa i u drugim zemljama, a ne samo u Rusiji.

Predložena „dramatična eskalacija“ sankcija bi mogla da ugrozi poslovanje američkih kompanija na svetskom tržištu, uzrokujući „gubitak radnih mesta i ekonomsko usporavanje američkih zajednica“, upozorio je predsednik američke Asocijacije za opremu i usluge u naftnom sektoru Lesli Bejer u pismu lideru većine u Predstavničkom domu SAD Kevinu Mekartiju.

Predsednik industrijske grupe Američkog naftnog instituta DŽek DŽerard je, pak, izjavio da je podržao primenu sankcija, ali je pozvao Predstavnički dom da „izvrši ključne izmene kako bi se izbegle neželjene posledice“.

Američke kompanije očekuju da će Predstavnički dom revidirati ograničenja kako bi se smanjio njihov domet, ocenjuje FT.

Evropske energetske kompanije su, takođe, oštro kritikovale mere Vašingtona, kojima se američkim kompanijama zabranjuje da investiraju ili da rade na naftnim i gasnim izvoznim gasovodima iz Rusije, uključujući na projektu Severni tok 2 za isporuke gasa Nemačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.