U trendu

Američki predsednik danas i sutra u Škotskoj

Američki predsednik Donald Tramp danas i sutra završava posetu Velikoj Britaniji privatnim boravkom u jednom luksuznom hotelskom kompleksu u Škotskoj, nakon što je izazvao neprijatno iznenadjenje kritikom strategije britanske premijerke Tereze Mej o izlasku njene zemlje iz Evropske unije (EU), prenela je agencija Frans pres.

Tramp posle Velike Britanije putuje u Helsinki gde je u ponedeljak zakazan prvi bilateralni sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Boravak američkog predsednika Škotskoj trebalo bi da prodje mirnije posle prva dva dana od njegoog dolaska na britansko tlo.

Tramp je po dolasku u Veliku Britaniju u četvrtak uveče izjavio za tabloid San da će plan vlasti Londona da zadrže uske veze sa EU posle Bregzita verovatno „ubiti“ dogovor o trgovinskim vezama s Vašingtonom.

Američki predsednik je potom zauzeo blaži stav na sastanku s premijerkom Mej navodeći da je spreman za postizanje „odličnog“ dogovora o slobodnoj trgovini s Londonom.

Tereza Mej je rekla da takodje želi „ambiciozni“ sporazum nakon zvaničnog napuštanja britanskog članstva u EU krajem marta 2019. godine.

Tramp je izrazio žaljenje što je list San drugačije preneo njegovu izjavu. „Rekao veoma fine stvari o njoj (Terezi Mej) a to nisu stavili kao naslov“, rekao je Tramp koji je potom hvalio britansku premijersku politički oslabljenu posle ostavke dvojice ministara.

Američki predsednik je posle sastanka s premijerkom primljen u palati Vindzor kod kraljice Elizabete Drugu za koju je rekao da je „vrlo dobar pregovarač, veoma tvrda i veoma inteligenta“.

Za to vreme u Londonu su održani protesti protiv dolaska Trampa. Drugi protesti zakazani su danas u Škotskoj.

Ta britanska oblast je zauzela distance prema Trampu za vreme američke predizborne kamanje posle njegove izjave da želi da zatvori američku granicu za muslimane.

Škotska vlada je tada ukinula Trampov status poslovnog ambasadora njene „GlobalScot“ mreže, a škotski univerzitet Robert Gordon je povukao njegov počasni doktorat. Trampova majka inače je rodjena u Škotskoj gde on poseduje dva terena za golf.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike