U trendu

Američko ministarstvo objavilo zaključke o ubistvu Brijane Tejlor

LUIVIL – Američko ministarstvo pravde je posle sprovođenja istrage podstaknute policijskim ubistvom Afroamerikanke Brijane Tejlor, utvrdilo da policija u Luivilu, u Kentakiju, krši ustavna prava i diskriminiše afroameri;ku zajednicu.

U izveštaju, čije zaključke je u sredu objavio ministar pravde Merik Garland, navodi se da vlasti Luivila i okruga Džeferson i gradska policija Luivila „učestvuju u praksama ili obrascima ponašanja koji ljudima uskraćuju prava zagarantovana Ustavom i federalnim zakonom“.

Ističe se da policija Luivila „diskriminiše crnce tokom aktivnosti na sprovođenju zakona“, koristi prekomernu silu i sprovodi pretrese na osnovu nevažećih naloga.

Takođe, kako se navodi, krši prava ljudi na slobodu izražavanja, kao što je to bio slučaj sa uličnim protestima na leto 2020. godine posle smrti Brijane Tejlor, prenosi Glas Amerike (VOA).

Garland je naveo da su neki policajci napadali ljude sa invaliditetima ili crnce nazivali pogrdnim imenima.

„To ponašanje je neprihvatljivo, tragično. Urušava poverenje zajednice koje je neophodno za efikasno obavljanje policijskih zadataka i uvreda je za veliku većinu policajaca koji rizikuju svoje živote svakog dana da bi časno služili Luivilu“, naglasio je američki ministar.

Sveobuhvatnom istragom, pokrenutom u aprilu 2021. godine, razmatrano je da li je postojao obrazac neustavnog ili nezakonitog ponašanja policije.

Grad će povodom nalaza istrage potpisati sporazum sa ministarstvom pravdw, a federalni zvaničnik će pratiti njegovo sprovođenje.

Gradonačelnik Luivila Kreg Grinberg rekao je da u gradu „postoje rane koje još nisu zaceljene“.

„Moramo da se pomirimo sa onim gde smo bili kako bi stigli tamo gde želimo da budemo“, istakao je Grinberg.

Tejlor, 26-godišnju crnkinju, policajci su upucali nakon što su razvalili vrata i upali u njen stan posle ponoći 13. marta 2020. godine.

Tri policajca su otvorila vatru nakon što je Brijanin momak, u strahu da su u stan upali lopovi, pogodio policajca u nogu. Tejlor je pogođena nekoliko puta i preminula je na licu mesta. U stanu nije pronađena droga.

Nalog koji je korišćen za upad u njen stan sada je deo odvojene federalne krivične istrage.

Jedan bivši policajac Luivila već se izjasnio da je kriv za pružanje pomoći u krivotvorenju podataka u nalogu, navodi VOA.

Još dva policajca su optužena u okviru istrage o nalogu, dok je protiv trećeg podignuta optužnica za ugrožavanje Tejlor i njenih suseda hicima koje je ispalio u njen stan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.