U trendu

Amerika okovana ledom: Na Floridi toliko hladno da iguane padaju sa drveća

Na Floridi je toliko hladno da se iguane, nenavikle na niske temperature, koče i padaju sa drveća u predgrađima Majamija, piše AP.

Nacionalni meteorološki institut u Majamiju saopštio je da je u delovima Južne Floride temperatura jutros bila pet stepeni Celzijusa što je dovoljno hladno da parališe zelene iguane.

Ova hladnokrvna stvorenja koja nastanjuju tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike, počinju da se, smrzavaju kad temperatura padne istod deset stepeni, kaže Kristen Somers iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja na Floridi.

„To je previše hladno da bi se kretale“, dodaje Somers.

Nisu samo reptili pogođeni ovonedeljnim talasom hladnoće, morske kornjače takođe se koče od za njih neuobičajeno niskih temperatura, navodi AP.

Biolozi Komisije za zaštitu životinja su u nekoliko slučajeva spasili kornjače koje su plutale po vodi ili blizu obale, ali spasilačke akcije za iguane nisu planirane.

Dobronamernim stanovnicima koji pronađu ukočene iguane savetuje se da ih ne diraju jer bi mogle da se osete ugroženim i da ujedu kada se zagreju.

„Nemojte da pretpostavite da su mrtve“, kaže Somers.

Dvonedeljni talas hladnoće ispod pet stepeni 2010. godine ubio je mnogo iguana, kao i burmanskih pitona i drugih gmizavaca koji žive u suptropskoj klimi Južne Floride.

Podsećamo, sa njujorških aerodroma „JFK“ i „La Gvardija“ privremeno su obustavljeni svi letovi zbog snažnog vetra i nadolazeće snežne oluje.

Putinici se pozivaju da se pre polaska raspitaju da li uopšte da kreću na aerodrome, kako danas tako i kasnije ove nedelje. Savetuje im se i da ne kreću na aerodrom ukoliko nemaju rezervaciju.

Očekuje se da će u Njujorku pasti između 15 i 25 centimetara snega.

Takozvana meteorološka „ciklon bomba“, praćena jakim vetrovima i obilnim snegom, pogodila je severoistok SAD, zbog čega su zatvorene škole i državne ustanove, a saobraćajje poremećen, dok se očekuje i dalji pad temperature, pa bi do kraja nedelje tamo moglo biti, navodi CNN, „čak hladnije nego na Marsu“.

Olujno nevreme je rezultat brzog spuštanja pritiska, koji neki meteorolozi nazivaju „bombogeneza“ ili „ciklon bomba“, a koje donosi obilne snežne padavine i snažne vetrove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar