U trendu

Amerikanac osuđen u Rusiji izašao iz zatvorske samice

MOSKVA – Američki državljanin Pol Vilen, osuđen u Rusiji zbog špijunaže na 16 godina zatvora, pušten je sa posebnog disciplinskog odeljenja na koje je bio smešten zbog navodnog kršenja propisa, izjavila je danas za njegov advokat Olga Karlova.

„Vilenov brat Dejvid rekao mi je da je Pol pušten iz disciplinske ćelije. Juče je pozvao roditelje. Službenici ambasade SAD su na godišnjim odmorima i ne mogu da ga posete. Do ovoga trenutka Polu nije dozvoljeno da razgovara sa mnom“, rekla je Karlova za TAS S.

Vilenov brat je ranije potvrdio da je Pol smešten u izolaciju zbog lakšeg prekršaja, a prema rečima Olge Karlove, on je u samici proveo pet nedelja bez mogućnosti da kontaktira s bilo kim izvan zatvorskog odeljenja za izolaciju.

Njegovi advokati zatražili su od Ruske federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija da objasni zbog čega je on smešten u samicu.

Vilena, državljanina SAD, Velike Britanije, Kanade i Irske, uhapsila je Federalna služba bezbednosti 28. decembra 2018. godine, u sobi hotela Metropol u Moskvi zbog navodne špijunaže, a tužilaštvo je protiv njega pokrenulo krivicni postupak po članu 276 Krivicnog zakona Rusije.

Lokalni sud je proglasio je Vilena krivim za špijuniranje protiv Rusije i osudio ga na zatvorsku kaznu do 16 godina u ustanovi visokog stepena obezbeđenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.