U trendu

Anadolija: Više zvaničnika čestitalo Erdoganu na ishodu referenduma

Turska agencija Anadolija je prenela da je više lidera iz sveta čestitalo predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na ishodu istorijskog referenduma, na kojem su se gradjani izjasnili za ustavne promene.

Prema nezvaničnim rezultatima objavljenim sinoć do 23.30 po lokalnom vremenu, 51,41 odsto gradjana glasalo je za promene Ustava koje predsedniku Turske daju šira ovlašćenja, ali je opozicija osudila „manipulacije“ i dodala da će osporiti deo rezultata.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je Erdoganu u telefonskom razgovoru da će ishod referenduma podići status Turske na globalnom nivou.

„Ovaj referendum će bez sumnje označiti zoru nove ere u istoriji naše sestrinske zemlje i ojačati ulogu i mesto stabilne, jake Turske u medjunarodnoj areni“, rekao je Alijev, saopštio je njegov kabinet.

Emir Katara Tamim bin Hamad el Tani i palestinski predsednik Mahmud Abas takodje su čestitali Erdoganu, navodi Anadolija.

Turska novinska agencija navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da su zvaničnici Madjarske, Makedonije, Saudijske Arabije, Sudana i Kenije u telefonskim razgovorima čestitali ministru spoljnih poslova Turske Melvutu Čavušogluu.

Lideri Pakistana su naveli da rezultat glasanja na referendumu u Turskoj predstavlja želju naroda za jakom Turskom, dodaje Anadolija.

Kako je navedeno, turskim vlastima su čestitali i potpredsednik Iraka Usame Nusejfi i predsednik Džibutija Ismail Omar Gueleh.

Turska izborna komisija potvrdila je sinoć da su na referendumu gradjani glasali za ustavne promene koje daju šira ovlašćenja predsedniku Turske.

Lider najveće opozcione stranke, Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu izjavio je da su rezultati dovedeni u pitanje posle odluke Vrhovnog izbornog odbora da prizna kao važeće glasačke listiće koje nemaju službeni pečat biračkog mesta.

Erdogan je zahvalio svojim pristalicama na podršci, a nazvao je i svoje političke saveznike kako bi im čestitao na pobedi i zahvalio.

Protivnici ustavnih promena smatraju da referendum daje Erdoganu autoritarnu moć optužujući turskog predsednika da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno posle neuspelog puča 15. jula 2016. 

Turski predsednik je sinoć izrazio spremnost da organizuje novi referendum o ponovnom uvodjenju smrtne kazne, nakon što je proglasio pobedu na referendumu na kojem su gradjani glasali za njegove predložene ustavne promene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.