U trendu

Analena Baerbok kandidatkinja Zelenih za kancelarku

BERLIN – Nemačka stranka Zelenih odredila je danas svog kandidata za trku za budućeg kancelara Nemačke, na predstojećim parlamentarnim izborima koji bi trebalo da se održe na jesen.

Dok druge stranke vode unutarpolitičke bitke oko kandidata, Zeleni su pitanje kandidata koji će predvoditi stranku u predizbornoj trci rešili potpuno bez medijske halabuke.

Dvoje kandidata bilo je u trci za prvog čoveka Zelenih u izbornoj trci – Analena Baerbok i Robert Habek.
Kako je saopšteno na digitalnoj konferenciji za štampu, određeno je da Baerbok bude kandidat za kancelara.

„Oboje smo želeli, a na kraju to može biti samo jedan od nas“, kazao je Habek, dodajući da će Baerbokova biti nosilac liste.

„Ona je borac, fokusirana, koja tačno zna šta želi i kako može uz veliku strast da zastupa program Zelenih. Ona će nas predvoditi u predizbornoj trci“, dodao je Habek.

Odluka sada treba još da bude potvrđena na skupštini stranke, sredinom juna, ali je gotovo sigurno da će delegati glasati za nju.

Analena Baerbok se, nakon nominacije, u svom obraćanju fokusirala gotovo samo na zaštitu klime.

“Zaštita klime je zadatak moje generacije“, poručila je ona.

Inače kod glasača Zelenih ona je daleko popularnija od Habeka.
Naime, istraživanja javnog mnjenja su pokazala da bi 52 odsto Zelenih glasalo za nju, a svega 26 odsto bi podržalo Habeka kao nosioca liste.

Baerbokova je u ranijim intervjuima kazala da smatra da može obavljati dužnost kancelarke.

Ona je, takođe, rekla da bi odustajanje od kandidature za kancelarku njoj palo veoma teško. Ko je poznaje zna da se ekstremno kontroliše i da takve izjave ne daje slučajno, već je to bila naznaka šta namera.

Baerbok je političarka bez iskustva u vlasti, ali ima iskustva u politici.
Ona je najpre radila u parlamentu EU, da bi od 2013. postala poslanica u Bundestagu, a od 2018. je zamenica šefa stranke.

Zeleni, aktuelno, mogu da se nadaju mestu kancelara, jer vladajuća CDU/CSU pada u popularnosti, te bi zbog toga nova vlada mogla da bude koalicija koja ne može izbeći ovu stranku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.