U trendu

Analitičari SAD: Severna Koreja proizvela smanjenu nuklearnu bojevu glavu

Severna Koreja uspešno je proizvela smanjenu verziju nuklearne bojeve glave koja može da stane u njene rakete, čime je prešla ključni prag na putu ka statusu nuklearne sile, zaključili su američki obaveštajni zvaničnici u poverljivoj proceni.

Američka Odbrambena obaveštajna agencija (DIA) zaključila je u novoj analizi krajem jula da severnokorejski lider Kim Džong Un sada poseduje do 60 nuklearnih bojevih glava, dok neki nezavisni stručnjaci veruju da je taj broj znatno manji, javio je Vašington post.

To otkriće verovatno će povećati zabrinutost zbog sve veće pretnje Severne Koreje koja, čini se, znatno brže razvija svoj nuklearni program nego što su mnogi stručnjaci predvideli.

Američki zvaničnici zaključili su prošlog meseca da je Pjongjang takodje nadmašio očekivanja po pitanju izrade interkontinentalne balističke rakete sposobne da dobaci do kopna SAD.

Od prve nuklearne detonacije Severne Koreje prošlo je više od 10 godina, a mnogi analitičari verovali su da će proći dosta vremena pre nego što njeni naučnici izrade kompaktnu bojevu glavu koju rakete mogu da isporuče do udaljenih meta. U dokumentu od 28. jula navodi se da je ta kritična prekretnica već predjena, navodi Vašington post.

U delu tog dokumenta, u koji je Vašington post imao uvid, navodi se da „američka obaveštajna zajednica procenjuje da je Severna Koreja proizvela nuklearno oružje koje mogu da ponesu interkontinentalne balističke rakete“.

Još nije poznato da li je severnokorejski režim uspešno testirao smanjenu verziju nuklearne bojeve glave, iako je Severna Koreja prošle godine objavila da jeste.

Stokholmski institut za istraživanje mira (SIPRI) objavio je početkom jula da je Rusija na početku 2017. godine imala 7.000 nuklearnih bojevih glava, SAD 6.800, Francuska 300, Kina 270, Velika Britanija 215, Pakistan 130-140, Indija 120-130, a Izrael 80 glava. Taj institut procenio je da Severna Koreja ima izmedju 10 i 20 nuklearnih bojevih glava.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike