U trendu

Analiza glasa Julije Skripalj dovodi do jezivog zaključka (video)

U nedostatku pravih informacija, s obzirom na to da Velika Britanija odbija da dozvoli Rusiji kontakt sa ruskim državljanima otrovanim u Solsberiju, logično je da se mediji bave spekulacijama. Jedna od zanimljivijih nastala je analizom glasa Julije Skripalj.

Internet-novinar Valentin Degterjov je pomoću specijalnog programa uporedio glas Julije Skripalj sa snimka telefonskog razgovora i njenog ličnog video-snimka sa društvene mreže.

Podsećamo, početkom aprila je ćerka bivšeg pukovnika Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergeja Skripalja uspela da nazove svoju sestru od strica Viktoriju. Žena je dala audio-snimak televiziji „Rusija 1“. Međutim, tada niko nije bio uveren u njegovu autentičnost. Eksperti i novinari primetili su čudno podudaranje — poziv je usledio dan nakon što je Viktorija Skripalj novinarima ispričala da ne može da kontaktira Sergeja i njegovu ćerku.

Pre nekoliko dana, Degterjov je analizirao ovaj snimak i došao do zaključka da je Julija razgovor obavila pod kontrolom britanskih obaveštajnih službi. Nepoznati čovek ju je prisiljavao da govori potrebne reči, izjavio je on. Osim toga, po glasu se čulo da je devojka u strahu.

Nakon toga, novinar je nastavio svoju istragu — upoređivanjem fragmenta telefonskog razgovora i video-snimka sa njene stranice na društvenoj mreži, novinar je pronašao apsolutno podudaranje. Izgleda da je Viktoriju zvala prava Julija Skripalj. To se dogodilo 5. aprila, što znači da je ćerka bivšeg špijuna tada još bila živa.

Međutim, od tada o njoj nema nikakvih vesti, kao ni o samom Sergeju. Ruskim diplomatama je i dalje onemogućen pristup. Periodično Britanci daju takozvane izjave u ime Julije i saopštenja o stanju bivšeg agenta GRU. Niko ih nije video žive.

Degterjov zaključuje: „Njih su verovatno već uništili, uklonili kao ’nosioce‘ smrtonosne otrovne supstance ’novičok‘“.

Nacionalna zdravstvena služba za jugozapad Velike Britanije saopštila je 4. maja da se dva meseca nakon trovanja bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj još uvek se nalazi na klinici.

„Nakon incidenta pacijent se nalazi na odeljenju okružne bolnice u Solsberiju zbog efekata nervnog agensa. Njegovo zdravstveno stanje se poboljšava, on više nije u kritičnom stanju“, saopštila je Nacionalna zdravstvena služba, ali nije otkrila nikakvu drugu informaciju.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izrazio je ogorčenje zbog odbijanja Velike Britanije da dozvoli ruskim diplomatama pristup otrovanoj Juliji Skripalj.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.