Anketa: Proces protiv Trampa povećao njegove šanse za republikansku nominaciju

VAŠINGTON – Amerikanci su podeljeni oko krivičnog gonjenja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, ali se čini da je to povećalo njegove šanse da osvoji republikansku nominaciju za predsedničke izbore 2024. godine, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnjenja koje su sproveli Rojters i Ipsos.

Anketa je sprovedena u sredu i četvrtak po lokalnom vremenu, nakon što je u utorak objavljena optužnica tužilaštva u Njujorku protiv Trampa u 34 tačke za falsifikovanje poslovne dokumentacije i Trampovog saslušanja pred sudom na Menhetnu.

Istraživanje je pokazalo da 49 odsto Amerikanaca smatra da je ispravno što je tužilaštvo pokrenulo prvi krivični postupak ikada protiv jednog bivšeg ili aktuelnog američkog predsednika.

Oko 84 odsto onih koji su sebe opisali kao demokrate reklo je da su optužbe opravdane, dok se samo 16 posto republikanaca saglasilo s time.

Oko 40 odsto republikanaca reklo je da je, zbog ovog slučaja, veća verovatnoća da će glasati za Trampa 2024. godine, dok je 12 odsto reklo da je zbog toga manja šansa da će ga podržati.

Preostalih 38 odsto navelo je da to nema uticaja na njihovo mišljenje.

Tramp vodi u izboru za republikansku nominaciju sa velikom razlikom imajući u vidu da 58 odsto republikanaca kaže da je on kandidat kojeg preferiraju, što je porast u odnosu na 48 onih odsto prema anketi Rojtersa i Ipsosa objavljenoj u ponedeljak.

Guverner Floride Ron Desantis, koji još nije ušao u trku za nominaciju, na drugom je mestu sa podrškom od 21 odsto.

Iako su demokrate i republikanci duboko podeljeni oko slučaja krivičnog gonjenja Trampa, istraživanje je pokazalo da postoji snažno uverenje da je Tramp ugovorio plaćanja porno zvezdi Stormi Danijels i modelu Karen Mekdugal kako bi one ćutale o navodnim vanbračnim vezama.

Oko 73 odsto Amerikanaca veruje da je to slučaj, uključujući 55 odsto republikanaca.

Međutim, 76 odsto republikanaca smatra da neki u policiji rade na delegitimizaciji Trampa kroz politički motivisane istrage, u poređenju sa 34 odsto demokrata.

Oko 51 odsto svih ispitanika, ali samo 18 odsto republikanaca, reklo je da bi optužbe trebalo da diskvalifikuju Trampa da se ponovno kandiduje za predsednika.

U istraživanju je učestvovalo 1.004 ispitanika iz SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.