U trendu

Apel građanima Ukrajine da štede struju zbog velikog pada temperatura

KIJEV – Ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo, danas je ponovo apelovala na građane da štede struju, nakon pada temperatura i porasta potrošnje, prenosi Rojteres.

„U bliskoj budućnosti očekuje se značajan pad temperature, što će dovesti do povećanja potrošnje električne energije. Energetski sistem trenutno nije u stanju da koristi sve svoje kapacitete zbog oštećenja i neprijateljskog zauzimanja niza elektrana koje proizvode električnu energiju, pogotovo najsnažnije Zaporoške nuklearne elektrane“, navodi se u saopštenju Ukrenergo.

Kako navodi Rojters, temperatura u Kijevu bi mogla da padne na minus 11 stepeni Celzijusa, a na istoku Ukrajine i do 18 stepeni ispod nule.

Agencija navodi da gradovi u celoj Ukrajini uvode planirana isključenja struje kako bi se smanjilo opterećenje električne mreže.

Ukrenergo je saopštio da sarađuje sa proizvođačima i distributerima električne energije na obnovi oštećenih objekata, ali da popravka oduzima mnogo sredstava i vremena zbog složenosti i obima štete.

Rojters prenosi da Rusija energetske objekte smatra legitimnim vojnim cijevima, dok Ukrajina i njeni saveznici kažu da bi na napade na civilnu infrastrukturu trebalo gledati kao na ratne zločine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.