U trendu

Apel žiteljima Kalifornije da smanje postrošnju struje

SAKRAMENTO – Građanima Kalifornije vlasti su danas uputile apel da smanje potrošnju električne energije u svojim prebivalištima i preduzećima, jer je veći deo te države na zapadu SAD na udaru talasa ekstremne vrućine koji preti da prouzrokuje kolaps u snabdevanju strujom.

Predviđa se da će temperature u najmnogoljudnijoj američkoj državi tokom popodneva porasti znatno iznad 38-og podeoka Celzijusove skale, prenosi Rojters.

Ovako ekstremni vremenski uslovi su najnovija posledica klimatskih promena na zapadu SAD, gde šumski požari i jaka suša postaju sve prisutnija, rastuća pretnja.

S obzirom na sve češće periode prekomerne vrućine sve je izraženije opterećenje sistema snabdevanja strujom i vodom, upozoravaju eksperti.

Da bi se sprečili prekidi u snabdevanju električnom energijom od stanovnika se traži da isključuju svetla i električne uređaje i da podese svoje termostate na prosečnih 26 stepeni Celzijusa.

Smanjenje potrošnje je posebno značajno u periodu od 16.00 do 21.00 čas po lokalnom vremenu, kada potrošnja širom države dostiže maksimum, a proizvodnja solarne energije počinje da opada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.