U trendu

Aplikacija za zločin lažno optužila beskućnika

LOS ANĐELES – Aplikacija za otkrivanje zločina lažno je optužila muškarca iz Kalifornije da je podmetnuo požar, nudeći nagradu od 30.000 američkih dolara da mu se uđe u trag.

Požar je izbio u Los Anđelesu tokom vikenda, a aplikacija je poslala upozorenje sa fotografijom da nudi nagradu od 30.000 dolara onome ko pruži informacije za hapšenje osumnjičenog za podmetanje požara, prenosi Gardijan.

Fotografiju je videlo više od 861.000 ljudi, a kada su shvatili grešku, fotografija je odmah povučena, kao i ponuda za nagradu.

Osumnjičenog, koji je beskućnik, nakratko su priveli zvaničnici koji su na kraju ustanovili da nema dovoljno dokaza koji bi ga povezali sa zločinom.

Šerif koji je ispitivao lažno optuženog, nazvao je ovaj postupak aplikacije „potencijalno pogubnim“, dok su stručnjaci ocenili da takav sistem aplikacija podstiče stereotipe, posebno rasne i pojačava strah unutar zajednica.

Aplikacija je pokrenuta u Njujorku 2017. godine i radi poput policijskog skenera, koristeći podatke o lokaciji kako bi korisnicima pružila informacije o kriminalu u njihovom području.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.