U trendu

Argentina: Predsednički izbori bez pobednika, sledi drugi krug

Nijedan od kandidata za predsednika Argentine nije dobio dovoljno glasova za pobedu, tako da će novi šef države prvi put u toj zemlji biti izabran u drugom krugu glasanja. 

Kandidat levog centra Danijel Skijoli, koga podržava predsednica Kristina Fernandes Kiršner, važio je za favorita i vodio je prema anketama na biralištima koje su mu davale prednost od 10 odsto. Jedino pitanje bilo je da li će osvojiti dovoljno glasova da pobedi u prvom krugu.

Zvanični rezultati, međutim, pokazali su neočekivani uspeh kandidata desnog centra, gradonačelnika Buenos Ajresa Mauricija Makrija. 

Posle 86 odsto prebrojanih glasova, Skijoli je osvojio 35,9 odsto, a Makri 35,2 odsto glasova, preneo je Bi-Si-Si.

Za pobedu u prvom krugu u Argentini je potrebno da kandidat osvoji 45 odsto glasova, ili 40 odsto glasova uz uslov da ima 10 odsto glasova više od drugog najbližeg protivkandidata.

Na trećem mestu je Serhio Masa, bivši saveznik predsednice Kristine Kišner koji ju je napustio i osnovao svoju stranku. On je osvojio 21 odsto glasova, preneo je AP.

Drugi krug izbora biće održan 22. novembra. 

Predsednica Argentine je izjavila na biralištu da posle osam godina na čelu držve, ostavlja Argenticima bolju i stabilniju zemlju.

„Danas glasamo u potpuno normalnoj zemlji. Prethodnih decenija, Argentinci su uvek išli na birališta u trenutku velike krize“, kazala je Kišner.

Novi predsednik Argentine suočiće se sa značajnim ekonomskim izazovima. Iako je ekonomija, treća po jačini u Latinskoj Americi, ojačala posle finansijske krize 2002, rast je usporio prethodnih godina, a bruto-društveni proizvod je prošle godine porastao za 0,5 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.