U trendu

Argentina: Predsednik u klinču sa Vrhovnim sudom, kriza na pomolu

BUENOS AIRES – Predsednik Argentine Alberto Fernandez ušao je u sukob sa Vrhovnim sudom, rekavši da neće podržati odluku da se više novca iz državnih fondova uloži u glavni grad Buenos Aires.

Vrhovni sud Argentine odlučio je u sredu da suma novca izdvojena za Buenos Aires treba da se podigne sa 1,4 odsto na 2,95 odsto od ukupne cifre koja se iz državnog budžeta ulaže u razvoj cele zemlje, prenosi Rojters.

Levičarski predsednik Fernandez se oglasio u četvrtak, tvrdeći da neće podržati ovu odluku, koja je po njemu politički motivisana i veoma štetna za ostale argentinske provincije.

Njegove najave da će država pokušati da obori ovu odluku i utiče na članove Vrhovnog suda su izazvale žestoke reakcije iz redova opozicije.

„Predsednik je odlučio da prekrši ustavni poredak, naruši vladavinu prava i napadne demokratiju,“ izjavio je gradonačelnik Buenos Airesa Horacio Rodrigez Lareta, jedan od mogućih predsedničkih kandidata na izborima 2023. godine.

U skladu sa jakim predsedničkim sistemom u Argentini, Fernandez je istovremeno predsednik i premijer zemlje.

Fernandezova partija „Ispred svih“ (Frente de Todos) je vladajuća u Argentini, ali slabiji rezultat na parlamentarnim međuizborima u novembru 2021. godine je poljuljao njen legitimitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.