U trendu

Asad: Vođa Islamske države nije uhapšen

Predsednik Sirije Bašar el Asad demantovao je danas da je uhapšen vođa takozvane Islamske države Abu Bakr al Bagdadi, što su pojedini mediji preneli.

„Ne, to nije istina… U svakom slučaju, tamošnja granica se nalazi pod kontrolom Islamske države. Ona nije niti sirijska, niti ruska, nije zapadna, ili američka — nije ničija. Samo Islamska država kontroliše tu granicu, i zato je za Bagdadija bezbedno da bude tamo“, rekao je Asad u intervjuu za Sputnjik.

Prethodno se u medijima pojavila informacija da je Bagdadi navodno uhapšen u Siriji, nedaleko od granice sa Irakom.

Osvrnuo se i na navodni hemijski napad u Han Šeihunu navodeći da je Sirija poslala pismo UN sa molbom da se pošalje delegacija radi sprovodenja istrage o navodnom napadu, ali da za sada nije dobila odgovor.

On tvrdi da SAD i druge zapadne zemlje blokiraju svaki pokušaj istrage incidenta i poručuje da će se stručnjaci koji dođu u Han Šeihun uveriti da su sve tvrdnje o navodnom hemijskom napadu lažne.

„Upravo zato oni nikog ne šalju. Jedini kontakti koji su sada u toku su kontakti izmedu Rusije i, moguće, još nekoliko zemalja, kako bi se organizovao dolazak delegacije eksperata. Do ovog trenutka nema nikakvih pozitivnih vesti da li će doći ili ne“, rekao je sirijski predsednik.

Ranije je obaveštajna služba iračkog Ministarstva odbrane saopštila da je vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi i dalje živ i da se nalazi u Siriji, dok irački sajt povezan sa šiitskim milicijama tvrdi da je Al Bagdadi uhvaćen na severu Sirije u operaciji koju su organizovali ruski obaveštajci, nakon što je vođa Islamske države 2. aprila pobegao iz iračkog grada Mosula.

Ranije ovog meseca premijer Iraka Hajder al Abadi je izjavio da je Al Bagdadi odavno pobegao iz Mosula, da bi u međuvremenu jedan od komandata iračkih snaga koje se bore protov islamista izneo tvrdnju da se Al Bagdadi verovatno krije na području Al Džazire, u blizini sirijske granice.

Ovo nije prva informacija o hapšenju vođe Al Kaide, kojeg su mediji u više navrata proglašavali i mrtvim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.