najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Atomska bomba bačena na Hirošimu je tokom proteklih 70 godina odnela 300.000 života

Nuklearni napad na Hirošimu, izveden pre tačno 70 godina, do danas je duplirao broj “primarnih žrtava” i odneo, kako se procenjuje, oko 300.000 stradalih.

Od 6. avgusta 1945. godine, kada su avijacija SAD bacila atomsku bombu na japanski grad, čime je ubrzano okončanje Drugog svetskog rata, do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom smrtno je stradalo oko 140.000 ljudi.

U naredim godinama, sve do danas, mnogi preživeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovnih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

Bombarder B-29 “Enola Gej” je u 8.15 po lokalnom vremenu sa visine od 9.600 metara izbacio bombu nazvanu “Mali dečak”, koja je posle 43 sekunde eksplodirala na 600 metara iznad zemlje. Procenjuje se da je temperatura u središtu eksplozije dostigla 3.000 do 4.000 stepeni Celzijusa.

Bomba, teška oko 4 tone, u sekundi je ubila sve koji su bili u krugu od 500 metara i uništila 90 odsto grada. Oko 45 minuta posle eksplozije počela je da pada “crna kiša” radioaktivnih čestica.

Tri dana posle bombardovanja Hirošime, SAD su bacile atomsku bombu “Debeli čovek” na grad Nagasaki, posle čega je Japan kapitulirao 15. avgusta. Rat je zvanično završen dve nedelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

U trenutku napada u Hirošimi je živelo 350.000 ljudi, od čega 40.000 vojnog osoblja. Danas taj grad ima 1,2 miliona stanovnika.

Svake godine u Hirošimu se uputi 10 miliona origamija ždralova, ptice koja u Japanu predstavlja simbol dugovečnosti i besmrtnosti.

Ceremoniji obeležavanja prvog nuklearnog napada u istoriji čovečanstva u Hirošimi je danas prisustvovalo desetine hiljada ljudi, kojima se obratio premijer Šinzo Abe. Svečanosti je prisustvovala i ambasadorka SAD u Japanu Karolin Kenedi.

Nijedan američki predsednik nikad nije posetio ni Hirošimu ni Nagasaki, niti su se SAD izvinile za bacanje atomskih bombi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike