U trendu

Augusto Soto: Tumačenje 20. Kongresa Komunističke partije Kine

Na glavnom ulazu u Džongnanhaj, nekadašnju carsku baštu u centru Pekinga, nalazi se tradicionalni zastor gde na kineskom piše: „Služiti narodu“ i te su reči temelj za razumevanje Komunisitčke partije Kine i načinu na koji se Kinom danas upravlja, ocenio je profesor Otvorenog univerziteta u Kataloniji i stručnjak za Kinu Augusto Soto.

U govoru pred Forumom Hong Ting: Razumevanje 20. Nacionalnog kongresa Komunističke Partije Kine, čije delove prenosi Sinhua, Soto iznosi ključne elemente uloge KP Kine.

Predsednik Kine Si Đinping u nedavno objavljenom delu „Upravljanje Kinom, Knjiga IV“, među navodima raznih drevnih kineskih izreka ističe jednu naročito važnu: „srž upravljanja leži u uhleblju, a srž uhleblja leži u sposobnosti“. Drugim rečima, u umeću da se nešto uradi. To je ujedno prvi od elemenata ključne uloge KP Kine, navodi autor.

Prvi je, dakle, učinkovitost – sposobnost da se nešto postigne. KP Kine ima dugu istoriju učinkovitosti i to na sebi svojstven način. Godine 2021, pošto je u prethodnoj deceniji iz siromaštva izbavila gotovo 100 miliona svojih stanovnika naseljenih u ruralnim krajevima, Kina je proglasila pobedu u otklanjanju apsolutnog siromaštva. I zaista, kao što nam je svima poznato, ona je u poslednjih 40 godina iz siromaštva izbavila preko 850 miliona ljudi (što je besumnje najveći broj u istoriji čovečanstva, a priznale su ga i međunarodne organizacija, uključujući Ujedinjene nacije), navodi se u tekstu.

Drugi element je povezan sa prvim i u pitanju je humanistički pristup, piše Soto. Krajem druge decenije ovog veka, nekoliko [kineskih] gradova i seoskih područja jasno se približavalo životnom veku očekivanom u razvijenim zemljama. Pomenuću samo jedan neverovatan podatak: godine 2019, očekivani životni vek u Pekingu već je bio 82 godine, dok je u Vašingtonu bio 77. Ali sveopšte stanje je daleko impresivnije. Najnoviji podaci, iz septembra 2022. godine, ukazuju na to da je Kina prevazišla SAD u očekivanom životnom veku. Takvo stanje posledica je upravljanja zemljom u kojoj živi jedna petina celokupnog svetskog stanovništva i trebalo bi ga objaviti na naslovnim stranama ne samo na Zapadu nego u čitavom svetu.

Stoga ću, nastavlja autor, kao treći element navesti holistički i sveobuhvatni pristup. Do pre sedamdesetak godina, Kina je bila zemljoradnička zemlja, a sada se može pohvaliti najvećim prosvetnim sistemom i najvećim sistemom socijalne zaštite u svetu, najvećom brzom železnicom i najsavremenijim tehnologijama u mnogim poljima, i to zahvaljujući svojim inovativnim konceptima razvoja, razmišljanju o budućnosti i izvodljivim dugoročnim planovima.

Nedavni, 20. Kongres KP Kine istakao je da je Kina uspela da postane glavni trgovinski partner sa preko 140 zemalja i regiona, i da u svetu prednjači u ukupnom obimu trgovine robom. Kineska privreda zaslužna je za 18,5 odsto ukupne svetske privrede, a porasla je za 7,2 odsto tokom poslednje decenije.

Na četvrtom mestu bih pomenuo jedinstvenost. U svetlu nedavnih dostignuća poslednjih decenija kineskog razvoja, neki međunarodni analitičari će možda pretpostaviti da Kina zagovara sopstveni model razvoja ili da želi da ubedi druge zemlje da pođu njenim putem.

Sam Si je više puta izjavio da je svaka zemlja jedinstvena i da, pre svega, nije pametno da ijedna zemlja pokuša da primeni strani model a da prvo dobro ne razmotri sopstvene okolnosti. Zahvaljujući svojoj istoriji, veličini i kulturi (a tu podrazumevam i političku kulturu), Kina već dugo prati sopstvenu putanju.

Rukovodstvo KP Kine ponovilo je da kineska modernizacija „neće biti kopija Zapadne jer kineski put sasvim dobro služi“. To je svakako očito analitičarima svetskih zbivanja širom sveta.

Peto i poslednje, ali ni po čemu najmanje važno, jeste fleksibilnost. „Moramo se držati svog puta i ne posustati u predanosti. Ne smemo se vratiti u izopštenost i krutost prošlosti, niti skrenuti sa puta menjajući svoju prirodu ili odustajući od sopstvenog ustrojstva“, izjavio je Si tokom nedavnog 20. Kongresa KP Kine. Ta izjava je iznimna koliko i uspeh jedne zemlje koja je do pre nekoliko decenija bila na marginama uticaja i moći, a sada prednjači u svetu zahvaljujući predanosti i samopouzdanju, ukazao je Augusto Soto u govoru pred Forumom Hong Ting: Razumevanje 20. Nacionalnog kongresa Komunističke Partije Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.