U trendu

Australija: Uhapšeno 200 kriminalaca iz 18 država

KANBERA – U združenoj operaciji australijske policije, američkog FBI-ja i nacionalnih policija država Azije, Južne Amerike i sa Bliskog istoka, uhapšeno je nekoliko stotina osumnjičenih kriminalaca iz 18 zemalja angažovanih u organizovanoj kriminalnoj grupi, saopštili su danas australijski zvaničnici.

Hapšenja su rezultat policijskog upada i tajnog praćenja šifrovane kompjuterske aplikacije u kojoj je bilo skoro 25 miliona poruka o trgovini narkoticima, zaverama i pripremama ubistava, saopštili su danas australijski zvaničnici.

U zvaničnom saopštenju se navodi da je u pitanju bila združena operacija australijske policije i FBI-ja nazvana „Trojanski štit“ koja je započeta još 2018. godine i u toku koje su u završnoj fazi privedeni pravdi kriminalci iz Australije, Azije, Južne Amerike i sa Bliskog istoka, svi uključeni u globalnu trgovinu narkoticima, prenosi Rojters.

„Zadali smo težak udarac organizovanom kriminalu koji su osetile kriminalne organizacije širom sveta. Ovo je prekretnica u istoriji australijskih snaga reda“, ocenio je premijer Australije Skot Morison.

U Australiji je uhapšeno 224 osumnjičenih među kojima ima i pripdanika motorizovanih bandi, a na Novom Zelandu je 35 osumnjičenih završilo iza rešetaka.

Komesar federalne policije Australije Ris Keršou izjavio je da je policija „uspela da uđe u džep kriminalcima“.

„Oni su komunicirali isključivo o drogi, nasilju, ubistvima i nevinim ljudima koje su nameravali da likvidiraju“, predočio je Keršou.

Australijska policija je tokom samo jednog dana akcije uspela da liši slobode do sada najveći broj lica sa poternica, da zapleni 104 komada vatrenog orušja, uključujući i snajpersku pušku i da zapleni skoro 45 miliona australijskih dolara.

Do sada je podignuto 525 optužnica, a očekuje se da ih u narednim nedeljama biti još više.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.