U trendu

Australija: Zatev Vladi da traži od Trampa pomilovanje Asanža

KAMBERA – Vladajuća parlamentarna koalicija u Australiji, zajedno sa opozicionim poslanicima Laburističke partije apelovali su na vladu u Kamberi da izvrši pritisak na aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa da okonča gonjenje Džulijana Asanža, navodeći da bi predsedničko pomilovanje bilo najbolje rešenje da se okonča ova „saga“.

Nakon što su SAD najvile da će se žaliti na odluku suda u Velikoj Britaniji koji je odbio Asanžovo izručenje Americi, poslanik vladajuće koalicije Džordž Kristensen i nezavisni senator Reks Patrik potvrdili su da zajedno sa svojim kolegama, australijskim parlamentarcima, smatraju da je predsedničko pomilovanje najbolji način da se okonča „saga“ sa Asanžom, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

Opoziciona Laburistička stranka saopštila je da bi vlada Australije trebalo da doprinos da se stavi tačka na ovaj slučaj tako što će ohrabriti američku administraciju da i sama to učini.

Juče je britanski sud odbio da donese odluku o ekstradiciji Asanža u SAD uz obrazloženje da postoji rizik da bi Asanž mogao da izvrši samoubistvo ukoliko bi bio u zatvorskoj izolaciji u Americi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.