U trendu

Australija zvanično priznala zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela

Australija je odlučila da zvanično prizna zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, ali neće preseliti tamo svoju ambasadu dok Izraela i Palestinci ne postignu mirovni sporazum, objavio je danas premijer Skot Morison.

On je najavio da će Australija priznati istočni Jeruslim kao glavni grad Palestine samo nakon postizanja dogovora o rešenju sukoba po modelu dve države, a do tada će ambasada Australije ostati u Tel Avivu.

Iako se ambasada za sada neće seliti, Morison je rekao da će njegova vlada osnovati odbrambenu i trgovinsku kancelariju u Jerusalimu i da će početi da traži lokaciju za ambasadu.

„Australijska vlada je odlučila da Australija sada prizna da je zapadni Jerusalim, kao sedište Kneseta (parlamenta) i mnogih institucija vlade, glavni grad Izraela“, rekao je Morison, ocenivši da se time poštuje posvećenost rešenju po modelu dve države i poštovanje relavantnih rezolucija UN.

Morison je ranije nagoveštavao da bi Australija mogla slediti kontroverzan potez SAD i preseliti ambasadu u Jerusalim.

Kritičari su, medjutim, takav potez označili ciničnim pokušajem da se dobiju glasovi na izborima u oktobru u Sidneju gde ima dosta jevrejske populacije.

Taj nagoveštaj je izazvao protivljenje Indonezije i Malazije u kojima su većinsko stanovništvo muslimani i one su odložile sporazum o slobodnoj trgovini.

Lider opozicije Bil Šorten rekao je da je današnja odluka da se prizna zapadni Jarusalim ponižavajuće povlačenje od kampanje u oktobru.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izrael smatra ujedinjeni Jerusalim svojom večnom prestonicom dok Palestinci nameravaju da u istočnom delu bude glavni grad njihove buduće države.

Potez SAD sledile su Gvatemala i Paragvaj i premestile ambasadu ali se Paragvaj posle predomislio i vraća se u Tel Aviv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar