U trendu

Austrija preuzela predsedavanje EU, Kurc želi smanjenje tenzija

Austrija je danas preuzela od Bugarske šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, uz obećanje da će bolje zaštititi spoljne granice tog bloka 28 zemalja.

Na svečanosti visoko u Alpima, kod Šladminga, kancelar Sebastijan Kurc je rekao da šestomesečno predsedavanje predstavlja „čast, ali i veliku odgovornost“ za sustriju, navodi Asošiejted pres.

Na svečanosti je, prenosi Blumberg, bugarski premijer Bojko Borisov predao Kurcu „štafetu“ predsedavanja, a došao je i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk dan pošto su lideri EU na samitu u Briselu postigli dogovor o migrantima.

Kurc je kazao da će njegova uloga u narednih šest meseci biti da pomogne smanjenju tenzija u Uniji, i ocenio da je „medjunarodno okruženje trenutno nepovoljno“.

„Želimo da iskoristimo ovih šest meseci da izgradimo mostove u EU i smanjimo tenzije. Fokusirani smo i na izgradnju Evrope koja štiti, što je moto našeg predsedavanja“, kazao je Kurc.

Tusk je pohvalio moto austrijskog predsedavanja „Evropa koja štiti“ i naveo da je potreba za bezbednošću postala očigledna tokom migrantske krize.

Dodao je da Evropljani očekuju da njihovi lideri „pokažu odlučnost u uspostavljanju osećaja sigurnosti i reda“.

„Ne zbog toga što su odjednom postali ksenofobični i žele da podignu zidove prema ostatku sveta, već zato što je posao svake vlasti da sprovodi zakon i da štiti svoju teritoriju i granicu“, naveo je Tusk.

Predsedavanje omogućava Austriji da upravlja sastancima i utvrdjuje prioritete dok se EU bori s prilivom migranata, s upravljanjem granicama i drugim pitanjima, uključujući Bregzit.

Kurc je došao na čelo vlade posle predizbornog obećanja da će ograničiti priliv migranata u Austriju, a upravo to pitanje biće na vrhu prioriteta njegove desne koalicione vlade tokom predsedavanja Unijom.

Uz migracije, medju prioritetima austrijskog predsedavanja biće i pregovori o budžetu EU i napredak u proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana, navodi Frans pres.

Medjutim, očekuje se da će Austriji biti teško da postigne opipljive rezultate, delom zbog početka kampanje za evropske izbore u maju 2019. godine, kao i zbog teških pregovora s Velikom Britanijom o Bregzitu, pred njen izlazak iz EU marta sledeće godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike