U trendu

Austrija: Proslava državnog praznika u znaku rata u Ukrajini

BEČ – Državni praznik Austrije danas se proslavlja u znaku rata u Ukrajini, te su u fokusu svih govora političara bile vojska i sposobnost odbrane zemlje.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozdravio je povećanje budžeta za vojsku, ističući da armija trenutno nije u stanju da odbrani neutralnost zemlje oružjem.

On je pozvao građane Austrije na jedinstvo kako bi se sve krize zajedno savladale.

„Ratom u Ukrajini ruski predsednik Vladimir Putin potresao je evropsku bezbednosnu arhitekturu. Neutralnost Austrije je velika vrednost i u Ustavu stoji da se ona mora održati i braniti svim raspoloživim sredstvima, a to trenutno vojska nije u stanju“, kazao je Van der Belen.

Rekao je i da je rigorozna politika štednje proteklih decenija ostavila vidljive tragove i to ne samo na bezbednost zemlje, već i bezbednost vojnika.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je vlada naučila lekciju i da povećanje budžeta za vojsku pomaže u podizanju bezbednosti zemlje.

„Sveobuhvatna odbrana zemlje, vojna, duhovna, ekonomska i civilna postala je važnija nego ikada. Sveobuhvatnu odbranu zemlje činimo svi kao društvo. Bezbednost znači slobodu“, poručio je Nehamer.

Ministarka odbrane Klaudija Taner je kazala da vojska dobija dodatni novac za zaštitu zemlje i građana.

„Vojna odbrana zemlje ponovo će biti u fokusu. Neutralnost je velika vrednost, ali ona nas ne štiti, već to čini naša vojska“, podvukla je Taner.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig kazao je da se Evropa pokazala snažnijom nego što su mnogi verovali i dodao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji, koji se sada nalazi pred velikim izazovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.