U trendu

Austrija sa BiH dogovorila repatrijaciju ilegalnih migranata

SARAJEVO – Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer danas je u Sarajevu, sa bosansko-hercegovačkim kolegom Selmom Cikotićem, potpisao Memorandum o jačanju saradnje za efikasniju borbu protiv ilegalne migracije.

Nehamer je kazao da je sa BiH dogovorio plan za repatrijaciju iregularnih migranata.

Najavio je i da će Austrija za zapaljeni izbeglički kamp Lipa staviti na raspolaganje pola miliona evra, kako bi se učvrstilo za zimu.

Radovi na tome su već počeli, a dodatnim novcem treba da se uspostavi vodovodna i kanalizaciona mreža, i obezbedi struja.

Ključna tema turneje Nehamera državama Zapadnog Balkana, koja je počela juče posetom Severne Makedonije, jeste izrada plana za repatrijaciju iregularnih migranata koji nemaju šansu na boravak u EU, a koji, prema rečima austrijskog ministra, predstavljaju bezbednosni problem.

Sa BiH, kako je preneo, dogovoren je čarter let, čime se, kaže, upućuje signal da nije korisno krijumčarima dati 1.000 evra u ruke, jer nema izgleda za boravak u EU.

On je istakao da Austrija sa BiH želi pojačanu saradnju u borbi protiv ilegalne migracije.

Planirana repatrijacija će se vršiti preko, prošlog leta osnovane „Platforme protiv ilegalne migracije“, čije je sedište u Beču.

BiH je, tokom razgovora, prenela Nehameru i konkretne zahteve.

Tako je Cikotić zatražio obuku 50 „stručnjaka za repatrijaciju“ u Austriji, koji bi bili nadležni za proterivanje i dobrovoljni povratak.

Nakon Sarajeva ministar Nehamer putuje u Beograd, gde će se sutra sastati sa srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.