najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Austrija: U kamionu pronađena tela oko 70 izbeglica

U napuštenom kamionu na istoku Austrije danas su pronađena tela oko 70 izbeglica, objavio je list Krone, navodeći da su se oni najverovatnije ugušili.

Portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da je kamion pronađen na autoputu kod mesta Parndorf, navodeći da je u njemu “mnogo mrtvih ljudi”.

On je dodao da zasad ne može da precizira broj pronađenih tela izbeglica, preneo je Rojters.

Na desetine hiljada izbeglica iz kriznih područja na Bliskom istoku i Africi pokušava da se domogne zemalja EU.

Tela izbeglica su pronađena u kamionu koji je bio pakiran u zaustavnoj traci kod mesta Parndorf, a uočili su ga zaposlenik u preduzeću za održavanje puteva „Asfinag“. Kamion je na tom mestu bio parkiran duže vreme, zbog čega su službenici „Asfinag-a“ pozvali policiju, koja je otvarnjem vozila naišla na više desetina leševa. Na konferenciji za štampu, sazvanoj nakon stravičnog otkrića ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner istakla je da je to „najstravičnija slika kako krijumčari rade“.

„Danas je tužan dan. Ko još misli da su krijumčari dobronamerni pomagači izbeglicama više nema pomoći“; poručila je ministarka. Prema njenim rečima, potrebno je svom žestinom i bez tolerancije boriti se protiv krijumčara migranata i najavila je oštrije mere protiv krijumčarske mafije. „Mafija mora znati da u Austriji nije bezbedna“; naglasila je ona. Ova tragedija, kako je dodala, pokazuje koliko je važno da se na spoljnim granicama uspostave prihvatni centri, koji bi sprečili krijumčare da rade, jer bi u tim ustanovama bile donete brze odluke ko su izbeglice a ko ekonomski emigranti.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil rekao je da je između 20 i 50 tela pronađeno u kamionu slovačkih tablica. Već duže vreme austrijske valsti imaju probleme sa krijumčarima koji veliki broj izbeglica „uguraju“ u kamione u kojima nemaju dovoljno vazduha. Takođe svakodnevno se dešava da krijumčari na autoputu izbacuju veće grupe izbeglica, te često dolazi do saobraćajnih nesreća u kojima stradaju azilanti koji se kreću putem.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike