U trendu

Austrijski parlament danas o osudi zločina u Srebrenici

BEČ – Na sednici spoljnopolitičkog odbora austrijskog parlamenta danas će biti održzana rasprava o rezoluciji koja nosi naziv „Rezolucija o sećanju na genocid u Srebrenici“, a koja ima za cilj da austrijski parlament osudi ovaj zločin pred njegovu godišnjicu.

Upravo na Vidovdan, rezolucija koju su podnele vladajuće Narodna partija Austrije (OVP), Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratska partija (SPO) i Neos, naći će se na dnevnom redu spoljnopoltičkog odbora.

Nakon što prođe spoljnopolitički odbor rezoluciju treba da usvoji parlament na sednici pred godišnjicu zločina u Srebrenici.

„Potpisani poslanici najoštrije osuđuju genocid u Srebrenici i jasno poručuju da se takav stravičan zločin nikada više ne sme dogoditi“, navodi se u rezoluciji koju su podržale četiri od ukupno pet parlamentarnih partija.

Poslanici Rajnhold Lopatka (OVP), Eva Ernst-Dziedzic (Zeleni), Harald Troh (SPO) i Helmut Brandšteter (NEOS) potpisali su rezoluciju kojom poručuju da je za osiguranje miroljubive budućnosti i prosperitetne koegzistencije, neophodno da se svi politički predstavnici – bilo u Bosni i Hercegovini, ali i širom sveta – suoče sa ovim najmračnijim poglavljem istorije i priznaju prošlost.

Ernst-Dziedzic, koja je inicirala ovu rezoluciju, izrazila je ranije zadovoljstvo što je prvi put u Austriji uspelo da se podnese rezolucija osude genocida u Srebrenici podržana od četiri stranke.

„Raduje me što je pošlo za rukom da se podnese rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, u kojoj se najveći ratni zločin na evropskom tlu posle kraja Drugog svetskog rata, a to je genocid u Srebrenici, izričito kao takav karakteriše i na njega seća“, objasnila je ona.

Najavila je da će sa poslanicom bosanskog porekla Bedranom Ribo prisustvovati ovogodišnjoj komemoraciji u Srebrenici i izrazila nadu da će parlamenti drugih evropski zemalja slediti primer Austrije.

Jedino se Slobodarska partija Austrije (FPO) nije priključila ovoj rezoluciji.

Kako je Tanjugu rečeno iz OVP, prvobitni tekst koji su predložili koalicioni partneri Zeleni bio je oštriji, i narodnjaci su, tvrde, izbacili svu „oštrinu“.

Navodno je bilo dosta sporenja oko teksta između dva koaliciona partnera, ali su Zeleni ipak uspeli da nametnu svoju nameru da parlament osudi zločin u Srebrenici nazivajući ga genocidom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.