U trendu

AVG: Protest zbog Bajdenove naredbe o oslobađanju sredstava

KABUL – Demonstranti u glavnom gradu Avganistana Kabulu, osudili su danas naredbu predsednika SAD DŽozefa Bajdena kojim se oslobađa 3,5 milijardi dolara avganistanske imovine koja se nalazi u SAD za porodice američkih žrtava iz napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001, rekavši da novac pripada narodu Avganistana.

Demonstranti, koji su se okupili ispred velike džamije u Kabulu Eid Gah, tražili su od Amerike i finansijsku nadoknadu za desetine hiljada Avganistanaca ubijenih tokom poslednjih 20 godina rata u toj zemlji, preneo je AP.

Bajdenovom naredbom, koja je potpisana u petak, dodeljuje se još 3,5 milijardi dolara avganistanske imovine za humanitarnu pomoć fondu kojim će upravljati Ujedinjene nacije za pružanje pomoći Avganistancima.

Ekonomija Avganistana nalazi se na ivici kolapsa nakon što je međunarodni novac prestao da pristiže dolaskom na vlast talibana sredinom avgusta prošle godine.

Torek Farhadi, finansijski savetnik bivše vlade Avganistana koju podržavaju SAD, doveo je u pitanje da UN upravlja rezervama Centralne banke Avganistana.

On je rekao da ta sredstva nisu namenjena za humanitarnu pomoć, već za podržavanje valute zemlje, pomoć u monetarnoj politici i upravljanje platnim bilansom zemlje.

On je doveo u pitanje i zakonitost Bajdenove naredbe.

„Ove rezerve pripadaju narodu Avganistana, a ne talibanima… Bajdenova odluka je jednostrana i nije u skladu sa međunarodnim pravom“, istakao je Farhadi.

Avganistan ima oko devet milijardi dolara imovine u inostranstvu – sedam milijardi dolara u SAD, a ostatak uglavnom u Nemačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Švajcarskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar