U trendu

Avganistan: Talibani zauzeli ključne zgrade u Kunduzu

KABUL – Talibanski pobunjenici zauzeli su ključne vladine zgrade u gradu Kunduz na severoistoku Avganistana, dok vladine snage kontrolišu aerodrom i svoju bazu, izjavio je danas poslanik pokrajinske skupštine Amrudin Vali.

Ofanziva talibana poslednjih dana je dobila na zamahu širom Avganistana nakon što su SAD objavile da će okončati svoju vojnu misiju u zemlji do kraja avgusta, preneo je Rojters.

Talibani su u petak zauzeli grad Zarandž u provinciji Nimroz.

To je prvi glavni grad neke avganistanske provincije koji je pripao talibanima.

Talibanski borci ušli su juče i u glavni grad provincije Džauzdžan na severu Avganistana, izjavio je pokrajinski poslanik Mohamad Karim.

Avganistanska vlada nije negirala tvrdnju poslanika Karima da su talibanski borci ušli u Šebergan, ali tvrdi da grad nije pao, preneo je AP.

Portparol avganistanskih snaga bezbednosti rekao je da se u Kunduzu vode izuzetno teške borbe jer se on smatra strateškom nagradom zbog toga što predstavlja „ulaz“ u severne provincije bogate mineralima i u centralnu Aziju.

Vali je britanskoj novinskoj agenciji rekao da su pobunjenici zauzeli ključne zgrade u gradu u kome živi 270.000 stanovnika, izazivajući bojazan da bi grad mogao da padne u ruke talibana.

„Žestoki sukobi počeli su juče popodne, sva vladina sedišta su pod kontrolom talibana, samo vojna baza i aerodrom su sa ANDSF -om (avganistanskim snagama bezbednosti) pružaju otpor talibanima“, rekao je Vali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.