U trendu

Avganistanci u UAE protestuju, traže preseljenje u SAD

ABU DABI – Stotine Avganistanaca protestovalo je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u objektu gde su smešteni otkako su pobegli iz svoje domovine prošle godine, tražeći slobodu i preseljenje u SAD.

Protesti su počeli u sredu i nastavljeni su juče, izjavila su Rojtersu dvojica demonstranata pod uslovom da ostanu anonimni, bojeći se odmazde vlasti.

Video snimci poslati Rojtersu prikazuju muškarce, žene i decu kako pozivaju Vašington da ih prebaci u njihove nove domove, a slični snimci i fotografije deljeni su na društvenim mrežama.

Dvojica demonstranata, od kojih je jedan podelio video snimke, rekli su da je protest izazvan konstantnim nedostatkom informacija o tome kada će Avganistanci biti preseljeni.

Jedan od tih demonstranata rekao je Rojtersu telefonom da su vlasti UAE pritvorile neke od Avganistanaca kada su demonstracije počele.

Hiljade državljana Avganistana je prošle godine evakuisano u UAE u trenutku haotičnog povlačenja SAD i zapadnih saveznika iz Kabula i povratka na vlast islamističkog talibanskog pokreta.

Ujedinjeni Arapski Emirati, bliski američki partner, pristali su da Avganistancima obezbede privremeni smeštaj dok čekaju da budu preseljeni na druga mesta, ali šest meseci kasnije mnogi su još u UAE, gde žive u strogo kontrolisanim objektima, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar