U trendu

Avganistanski talibani počeli napade uprkos primirju

KABUL – Talibanski pobunjenici započeli su napade u okrugu istočnog Avganistana, gde su lokalne starešine postigle jednomesečni prekid vatre, uništavajući time nade u privremeno primirje, saopštili su danas zvaničnici.

Prekid vatre počeo je u utorak kako bi se lokalnom stanovništvu omogućila žetva pšenice, a studentima polaganje ispita, podseća Rojters.

„Nažalost, talibani nisu održali obećanje, započeli su napade na avganistanske kontrolne punktove“, rekao je Malik Vares, plemenski starešina u okrugu Alingar provincije Lagman.

Šef pokrajinskog saveta Lagmana rekao je da su borbe počele kasno sinoć, a talibani su takođe zauzeli još jedan okrug u provinciji.

Sukobi su eskalirali u Avganistanu dok SAD i NATO snage povlače trupe, piše Rojters.

Vašington, susedni Pakistan i druge zemlje pokušali su da izvrše pritisak na talibane da smanje nasilje, pregovaraju o mirovnom sporazumu i najave prekid vatre, ali napredak je bio spor i nasilje je poraslo, navodi agencija.

Strane snage treba da se povuku do 11. septembra. Analitičari i zvaničnici kažu da talibani povećavaju pritisak na istoku i jugu zemlje u kojoj su veoma prisutni, uključujući provinciju Lagman dok zauzimaju okruge i zatvaraju se u prestonice provincija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.