Avramopulos: Novi sistem ne znači povratak viza

Najavljeni novi sistem ulaska u Šengenski prostor ne znači povratak viza, poručio je danas evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos građanima Zapadnog Balkana.

”Zapadni Balkan je ključni region i blizak partner EU. Sve naše namere su u cilju očuvanje te bliskosti i partnerstva, kao i pojednostavljivanja kretanja i kontakata među ljudima između EU i Zapadnog Balkana”, kaže Avramopulos.

On je podsetio da je pre godinu dana Evropska komisija predložila uspostavljanje Evropskog sistema za odobrenje putovanja i informacija ( ETIAS) kako bi se osnažili evropski kapaciteti kada je reč o bezbednosti i migracionim rizicima koji su bili zasnovani na povećanom broju putnika bez viza.

Pojačana sigurnost je, navodi komesar Avramopulos, za dobrobit i EU i zemlja koje imaju bezvizni režim kako bi se očuvala recipročna kretanja.

”ETIAS nije viza već jednostavan i jeftin, za putnike pogodan mehanizam koji se odnosi na sve zemlje čiji građani bez viza putuju u Šengenski prostor, uključujući i SAD i Kanadu”, navodi evropski komesar za unutrašnja pitanja.

Dimitris Avramopulos u svojoj poruci građanima Zapadnog Balkana kaže da je novina samo mali proceduralni korak koji će u ogromnom broju slučajeva olakšati putovanje u EU, učvrstiti zajedničku bezbednost izbegavajući pri tom birokratiju i zadržavanja prilikom ulaska u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.