U trendu

B2: Mirovni fond EU planira pomoć za oružane snage Severne Makedonije i Gruzije

BRISEL – U narednom periodu Evropska unija će, u okviru Evropskog mirovnog fonda, odobriti mere finansijske pomoći za oružane snage Severne Makedonije i Gruzije, javlja danas evropski portal B2, specijalizovan za evropska bezbednosna pitanja.

Kako piše B2, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, poslao je predlog zemljama članicama 22. februara i predlog za Severnu Makedoniju je već na stolu Političkog i bezbednosnog komiteta Unije.

Još nije poznato kada će odluka biti doneta, a moguće je da će je najaviti visoki predstavnik Borelj za vreme posete Severnoj Makedoniji 18. marta.

Ideja je da se pomogne makedonskim oružanim snagama u nabavci „ključne opreme“ za jačanje njihovih operativnih sposobnosti, u logistici, medicinskoj podršci, komunikaciji i u informacionim sistemima, kao i u oblasti obaveštajnih podataka i rizicima od hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje.

Iznos o kojem treba bude donesena odluka je devet miliona evra.

Kako piše B2, Skoplje do sada nije koristilo ovu vrstu vojne pomoći.

Za Gruziju je predviđeno 30 miliona evra da bi zemlja kompletirala svoju opremu u pet oblasti: inženjering, mobilnost artiljerije, medicina, sajber odbrana i logistika.

Ova pomoć je već treća za Gruziju, nakon pomoći od 20 miliona evra dodeljene 1. decembra 2022 godine i pomoći 12,75 miliona evra u decembru 2021 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.