U trendu

Babiš: Ne pričati samo o proširenju EU, već i Šengena

BLED – Češki premijer Andrej Babiš izjavio je danas da je neophodno da se jasno i glasno kaže da li će EU primiti Srbiju u članstvo i izrazio žaljenje što se samo razgovara o proširenju Unije, ali ne i Šengena.

„Recimo jasno i glasno da li ćemo uzeti zapadni Balkan u Šengen, uključujići Srbiju i našeg prijatelja Aleksandra Vučuća ili ne, i gde ćemo braniti naše granice (od ilegalnih migranata)“, rekao je Babiš na panelu lidera na Strateškom evropskom forumu na Bledu, posvećenom budućnosti EU.
Babiš je upitao zašto se, kada se priča o proširenju EU, ne priča o proširenju Šengena i zašto Rumunija, Hrvatska i Bugarska i dalje čekaju da uđu u šengensku zonu.

„Gde je strategija, nikada nismo pričali o proširenju Šnegena iako je to mnogo lakše od pregovora o proširenju, EU nije ispunila ni to obećanje“, rekao je Babiš.

Češki premijer je naglasio da kada je reč o migrantima teba da se zna da su to ilegalni migranti na kojima su krijumčari zarađili šest milijardi evra.

Naveo je da su jedino oni i Mađari jasno i glasno rekli stop, da to tako ne može, i dodao da bi zaustavljanje migracija mogo da se reši kao i ranije pregovorima sa predsedikom Turske Taipom Režepom Erdoganom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.