U trendu

Bajden će podržati punopravno članstvo Afričke unije u grupi G20

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden objavio je da će podržati punopravno članstvo Afričke unije u grupi G20 najvećih ekonomija, u sklopu nastojanja Vašingtona da osnaži veze s tim kontinentom.

Govoreći na samitu SAD-Afrika, Bajden je rekao da želi da produbi saradnju na svim područjima, preneo je Rojters.
„Afrika mora biti za svakim stolom za kojim se raspravlja o globalnim izazovima i u svakoj instituciji u kojoj se odvijaju takvi razgovori , izjavio je Bajden.

Južnoafrička Republika je inače jedina članica G20 iz Afrike. Afričku uniju čini 55 zemalja. Lideri 49 afričkih država okupili su se ove sedmice u Vašingtonu na trodnevnom samitu koji je počeo danas, a fokus je na klimatskim promenama, bezbednosti u snabdevanju hranom i trgovini.

Cilj samita i Bajdenovih izjava je da se SAD pozicioniraju kao partner afričkih zemalja u kojima Kina širi uticaj finansirajući infrastrukturne projekte, navodi agencija.

Bajden je na samitu najavio milijarde američkih dolara pomoći i ulaganja u Afriku. Trgovinska razmena Kine i Afrike četiri je puta veća od američke, a Peking je uz to veliki kreditor koji nudi jeftine kredite od zapadnih banaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar