U trendu

Bajden će tražiti od Sija da se Kina ponaša odgovorno

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden priprema se da na današnjem video sastanku sa predsednikom Kine Si Đipingom smanji šanse za sukob dve supersile i da poruči Kini da kao odgovorna nacija mora da „igra po pravilima“, izjavio je jedan visoki zvaničnik američke administracije.

Tokom večerašnjeg video razgovora, koji je inicirao Bajden i koji će biti prvi kontakt sa Si Đipingom od kako je stupio na dužnost, biće reči o uzajamnom prihvatanju uslova konkurencije i nadmetanja između SAD i Kine, ali obe strane se nadaju da će ovaj razgovor dvojice lidera učiniti da odnos dve super sile bude manje tenzičan, rekao je američki zvaničnik novinarima, prenosi Rojters.

Sjedinjene Američke Države i Kina, dve najveće svetske ekonomije, nisu saglasne, između ostalog, oko pitanja porekla pandemije kovida-19, širenja kineskog nuklearnog arsenala i pojačanog pritiska Pekinga na Tajvan.

Predsednici Si i Bajden su prošle nedelje izneli oprečne stavove o značajnim pitanjima pri čemu je Bajden naglasio posvećenost SAD „slobodnom i otvorenom Indo-Pacifičkom regionu“ koji se, prema mišljenju Vašingtona, suočava sa sve većom „prinudom“ Pekinga, dok je Si upozorio na povratak tenzijama iz hladnog rata.

U Vašingtonu se očekuje da razgovori sa kineskim predsednikom moraju biti „suštinski, a ne simbolični“, međutim za sada nema odgovora na pitanje da li će SAD poslati svoje predstavnike na Zimske olimpijske igre u Pekingu u februaru sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.