U trendu

Bajden danas odaje počast žrtvama masakra u Tulsi

VAŠINGTON – Džo Bajden će danas postati prvi američki predsednik koji će posetiti mesto masakra stotina Afroamerikanaca koje je u Tulsi, u Oklahomi, pre jednog veka ubila bela rulja.

Bajden će se na obeležavanju 100. godišnjice jednog od najgorih poglavlja u istoriji rasnog nasilja u SAD sastati sa nekoliko preživelih i najaviti nove korake u borbi protiv nejednakosti, saopštili su zvaničnici Bele kuće, prenosi Glas Amerike.
On će između ostalog saopštiti planove federalne vlade da sklapa više ugovora sa malim preduzećima, ulaganje desetina milijardi dolara u siromašne zajednice kao što je Grinvud, koji je razoren 1921. godine, kao i nove napore da se spreči diskriminacija u rešavanju stambenih pitanja.

Bajden je uoči posete u ponedeljak zatražio od svih Amerikanaca da se osvrnu na duboke korene rasnog terorizma u zemlji i da se ponovo posvete iskorenjivanju sistemskog rasizma širom zemlje.

Proteklih godina javnost u SAD je imala prilike da se bolje upozna sa ubistvima u Tulsi 31. maja i 1. juna 1921. godina, a o kojima se decenijama nije učilo na časovima istorije niti izveštavalo u lokalnim medijima.

Beli stanovnici tog grada su ubili, kako se procenjuje, 300 sunarodnika Afroamerikanaca i zapalili i opljačkali domove i lokale u tada prosperitetnoj afroameričkoj zajednici Grinvud.

Pokolj je nastao nakon što je 19-godišnji Afroamerikanac optužen za napad na 17-godišnju belkinju, što, inače, nikada nije dokazano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar