U trendu

Bajden: Ništa ne ukazuje da je balon špijunski, ali neću nikome da se izvinjavam

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će američka vojska oboriti svaki naredni leteći objekat koji preti američkoj bezbednosti i dodao da se zbog toga neće nikome izvinjavati.

U svom prvom obraćanju o navodnom kineskom špijunskom balonu i neidentifikovanim objektima oborenim iznad Severne Amerike, Bajden je rekao da se i dalje ne zna precizno svrha balona, ali i da „trenutno ništa ne ukazuje na to da su deo kineskog špijunskog programa sa balonima“, niti da su izviđački objekti iz bilo koje druge zemlje.

„Nemojte da sumnjate, ako ijedan objekat predstavlja pretnju bezbednosti američkog naroda, oboriću ga“, rekao je Bajden, preneo je „NBC“.

Predsednik SAD je rekao da očekuje razgovar sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Diplomatski odnosi između dve zemlje bili su na „tankom ledu“ nakon što je iznad SAD oboren balon za koji su Kinezi rekli da nije bio špijunski, već meteorološki.

„Ne izazivamo novi Hladan rat, ali neću se izvinjavati. Nastavićemo da se takmičimo (sa Kinom) i da budemo odgovorni da se to takmičenje ne pretvori u konflikt“, pojasnio je Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)