U trendu

Bajden pod pritiskom zbog očekivanog ublažavanja američkih pravila o azilu

VAŠINGTON – Uoči najavljenog ukidanja restrikcija uvedenih u SAD kako bi se sprečilo širenje korona virusa, američki kongresmeni iz obe stranke izvršili su danas pritisak na administraciju predsednika Džozefa Bajdena da preduzme mere za efikasno upravljanje očekivanim talasom novih imigranata koji nameravaju da zatraže azil u SAD, javlja Rojters.

Američki pogranični gradovi se pripremaju za značajan priliv azilanata nakon što je sud u novembru pokrenuo proces da se ukine praksa koju je 2020. godine uvela administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa kojom se dozvoljava pograničnim službama da tražioce azila koji u SAD pristižu preko južnih granica, po hitnom postupku vraćaju u Meksiko i druge zemlje, navodi Rojters.

Ova praksa, poznata i kao Član 42, trebalo bi da bude ukinuta 21. decembra, zbog čega hiljade tražilaca azila stoje u redovima na američko-meksičkoj granici, čekajući ublažavanje postupka davanja azila.

U pograničnom gradu El Paso na zapadu države Teksas u subotu je proglašeno vanredno stanje, a kao razlog se navodi da stotine izbeglica spavaju na ulicama upkos niskim temperaturama, a hiljade ljudi policija svakodnevno privodi.

„Ovo je veoma teška situacija“, kaže republikanac iz Teksasa Toni Gonzales za Si-Bi-Es i poziva predsednika Bajdena da reaktivira politiku ubrzanog postupka za davanje azila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.