U trendu

Bajden razgovarao sa predsednikom Egipta o Gazi

KAIRO – Američki predsednik Džozef Bajden juče je telefonom pozvao kolegu iz Egipta Abdelfataha al Sisija, i njih dvojica su razgovarali o učvršćivanju prekida vatre u Gazi, hitnoj humanitarnoj pomoći Pojasu Gaze i međunarodnim naporima da se izgradi ono što je porušeno, saopšteno je iz kabineta egipatskog predsednika.

Dvojica lidera su takođe diskutovala o načinima da se oživi mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca, nakon najnovijeg talasa nasilja koji je okončan u petak rano ujutro primirjem, dodaje se u saopštenju koje je preneo Rojters.

Egipat je bio glavni posrednik u prekidu oružanog sukoba između Izralea i palestinskog Hamasa koji je trajao 11 dana, a Kairo će biti usputna stanica državnom sekretaru Entoniju Blinkenu koji dolazi u posetu na Bliski istok.

Bio je to Bajdenov drugi poziv upućen Al Sisiju u nekoliko dana, kako bi razgovarao o konfliktu, ali ovog puta se razgovor proširio i na bilateralne odnose i na neka regionalna pitanja, uključujući Libiju i Irak, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.