U trendu

Bajden: Rusija besramno prekršila povelju UN u Ukrajini

 Predsednik SAD DÅŸozef Bajden rekao je danas u govoru u Generalnoj debati na poočetku godiÅ¡njeg zasedanja Generalne skupÅ¡tine UN da je Rusija svojim „brutalnim, nepotrebnim ratom“ u Ukrajini „besramno prekrÅ¡ila osnovna načela“ Povelje Ujedinjenih nacija.

Američki predsednik je oÅ¡tro osudio već sedmomesečnu rusku invaziju i rekao da se „ledi krv“ pred izveÅ¡tajima o ruskim zločinima protiv civila u Ukrajini. Pozvao je zemlje sveta da stanu čvrsto u podrÅ¡ku ukrajinskom otporu.

On je rekao da nove, danaÅ¡nje nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina Evropi pokazuju „nesmotreno zanemarivanje“ odgovornosti njegove zemlje kao potpisnice Sporazuma o neÅ¡irenju nuklearnog oruÅŸja.

Kritikovao je Rusiju zbog zakazivanja, kako je rekao „laÅŸnih referenduma“ ove nedelje na teritoriji koju je silom uzela od Ukrajine.

„Stalna članica Saveta bezbednosti UN izvrÅ¡ila je invaziju na svog suseda, pokuÅ¡ala da izbriÅ¡e suverenu drÅŸavu sa mape. Rusija je besramno prekrÅ¡ila osnovna načela Povelje UN“, rekao je Bajden sa govornice UN.

„Mi ćemo solidarno stati protiv ruske agresije. Tačka!“, rekao je Bajden.

Bajden je takodje ocenio da je došlo vreme da se reformiše Savet bezbednosti UN, često blokiran upotrebom prava veta koje imaju stalne lanice tog tela, medju kojima i Rusija.

Pozvao je da se poveća broj stalnih i nestalnih članica tog UN tela da bi mogle da budu predstavljene i zemlje Afrike, Latinske Amerike i Kariba.

Savet bezbednosti ima pet stalnih članica: SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina.

U nastojanju da okupi saveznike da budu čvrsti u podrÅŸavanju ukrajinskog otpora, američki predsednik je ukazao da ruska „gola agresija“ u Ukrajini predstavlja uvredu za suÅ¡tinu smisla svetske organizacije.

Bajden je imao pomirljive reči za svog velikog rivala Kinu.

„Dozvolite mi da budem vrlo direktan. SAD ne traÅŸe sukob. SAD ne traÅŸe hladni rat“ s Kinom, rekao je Bajden i ponovio da se nije promenio američki stav prema spornom pitanju Tajvana.

Posle danaÅ¡nje Putinove pretnje upotrebom atomskog oruÅŸja, Bajden je, nazivajući te reči vrlo „opasnim“ rekao: „Nemoguće je pobediti u nuklearnom ratu i ne treba ga voditi“.

On je potvrdio da će SAD nastaviti da se angaÅŸuju za kontrolu i neÅ¡irenje nuklearnog oruÅŸja.

Rekao je da SAD neće dozvoliti Iranu da se domogne nuklearnog oruÅŸja ističući da ÅŸeli da se to izbegne diplomatskim putem.

Bajden je rekao da su SAD uz hrabre gradjane i hrabre ÅŸene Irana koje demonstrirajući brane svoja najosnovnija prava.

ZavrÅ¡io je govor pozivom na okupljanje: „Proglasimo joÅ¡ jednom zajedno i nedvosmisleno da su zemlje sveta i dalje ujedinjene!“.

„Mi nismo pasivni svedoci istorije mi smo tvorci istorije i moÅŸemo to da ostvarimo“, rekao je Bajden u optimističkom zavrÅ¡etku govora.

Tokom boravka u UN Bajden planira da se sastane sa britanskom premijerkom Liz Tras i izvrši pritisak na saveznike da ispune cilj od izdvajanja 18 milijardi dolara da se popuni Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Bajden je obećao pomoć od 2,9 milijardi dolara za globalnu bezbednost u hrani potrebnu da bi se nadoknadila nestašica izazvana ruskom invazijom Ukrajine i uticajem klimatskih promena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.