U trendu

Bajden: Rusija besramno prekršila povelju UN u Ukrajini

 Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas u govoru u Generalnoj debati na poočetku godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN da je Rusija svojim „brutalnim, nepotrebnim ratom“ u Ukrajini „besramno prekršila osnovna načela“ Povelje Ujedinjenih nacija.

Američki predsednik je oštro osudio već sedmomesečnu rusku invaziju i rekao da se „ledi krv“ pred izveštajima o ruskim zločinima protiv civila u Ukrajini. Pozvao je zemlje sveta da stanu čvrsto u podršku ukrajinskom otporu.

On je rekao da nove, današnje nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina Evropi pokazuju „nesmotreno zanemarivanje“ odgovornosti njegove zemlje kao potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Kritikovao je Rusiju zbog zakazivanja, kako je rekao „lažnih referenduma“ ove nedelje na teritoriji koju je silom uzela od Ukrajine.

„Stalna članica Saveta bezbednosti UN izvršila je invaziju na svog suseda, pokušala da izbriše suverenu državu sa mape. Rusija je besramno prekršila osnovna načela Povelje UN“, rekao je Bajden sa govornice UN.

„Mi ćemo solidarno stati protiv ruske agresije. Tačka!“, rekao je Bajden.

Bajden je takodje ocenio da je došlo vreme da se reformiše Savet bezbednosti UN, često blokiran upotrebom prava veta koje imaju stalne lanice tog tela, medju kojima i Rusija.

Pozvao je da se poveća broj stalnih i nestalnih članica tog UN tela da bi mogle da budu predstavljene i zemlje Afrike, Latinske Amerike i Kariba.

Savet bezbednosti ima pet stalnih članica: SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina.

U nastojanju da okupi saveznike da budu čvrsti u podržavanju ukrajinskog otpora, američki predsednik je ukazao da ruska „gola agresija“ u Ukrajini predstavlja uvredu za suštinu smisla svetske organizacije.

Bajden je imao pomirljive reči za svog velikog rivala Kinu.

„Dozvolite mi da budem vrlo direktan. SAD ne traže sukob. SAD ne traže hladni rat“ s Kinom, rekao je Bajden i ponovio da se nije promenio američki stav prema spornom pitanju Tajvana.

Posle današnje Putinove pretnje upotrebom atomskog oružja, Bajden je, nazivajući te reči vrlo „opasnim“ rekao: „Nemoguće je pobediti u nuklearnom ratu i ne treba ga voditi“.

On je potvrdio da će SAD nastaviti da se angažuju za kontrolu i neširenje nuklearnog oružja.

Rekao je da SAD neće dozvoliti Iranu da se domogne nuklearnog oružja ističući da želi da se to izbegne diplomatskim putem.

Bajden je rekao da su SAD uz hrabre gradjane i hrabre žene Irana koje demonstrirajući brane svoja najosnovnija prava.

Završio je govor pozivom na okupljanje: „Proglasimo još jednom zajedno i nedvosmisleno da su zemlje sveta i dalje ujedinjene!“.

„Mi nismo pasivni svedoci istorije mi smo tvorci istorije i možemo to da ostvarimo“, rekao je Bajden u optimističkom završetku govora.

Tokom boravka u UN Bajden planira da se sastane sa britanskom premijerkom Liz Tras i izvrši pritisak na saveznike da ispune cilj od izdvajanja 18 milijardi dolara da se popuni Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Bajden je obećao pomoć od 2,9 milijardi dolara za globalnu bezbednost u hrani potrebnu da bi se nadoknadila nestašica izazvana ruskom invazijom Ukrajine i uticajem klimatskih promena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar