U trendu

Bajden spreman na razgovore sa Rusijom o kontroli naoruzanja

VAŠINGTON – Uoči globalne diskusije o neširenju nuklearnog naoružanja koja u ponedeljak počinje u Ujedinjenim nacijama (UN), predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da su SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom o novom dogovoru za kontrolu naoružanja koji bi zamenio Novi START, ali ukoliko Moskva pokaže da je spremna da nastavi timski rad.

„Moja administracija je spremna da ekspeditivno pregovara o novom okviru za kontrolu naoružanja koji bi zamenio Novi START kada taj sporazum bude istekao 2026. godine. Ali za pregovore je potreban voljan partner koji deluje u dobroj veri, a brutalna i ničim izazvana ruska agresija u Ukrajini narušila je mir u Evropi i predstavlja napad na fundamentalna načela međunarodnog poretka“, navodi se u Bajdenovom saopštenju.

Američki predsednik je ukazao da je zdrav sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) uvek počivao na smislenom, recipročnom ograničenju naoružanja između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije.

„Čak i na vrhuncu Hladnog rata, SAD i Sovjetski Savez su bili u stanju da rade zajedno na održavanju naše zajedničke odgovornosti da se osigura strateška stabilnost“, poručio je Bajden i ukazao da i Kina takođe ima odgovornost kao država sa nuklearnim oružjem da se uključi u pregovore koji će „smanjiti rizik od pogrešnih procena“ i pozabaviti se destabilizujućom vojnom dinamikom.

Zvaničnici iz celog sveta okupljaju se u ponedeljak u Njujorku na Desetoj konferenciji o neširenju nuklearnog oružja (NPT), dve godine nakon što je takav skup odložen zbog pandemije kovida-19, prenosi Rojters.

Kontrola naoružanja je istorijski gledano bila oblast u kojoj je napredak bio moguć uprkos širim neslaganjima.

Ova konferencija se održava pet meseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu i u trenutku rasplamsavanja američko-kineskih tenzija oko Tajvana.

Rusija i SAD potpisale su Novi ugovor START 2010. godine, a u februaru 2021. godine Moskva i Vašington su ga produžili na pet godina, do 2026. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.