U trendu

Bajden: Tramp direktno odgovoran za nasilje jer je uruĆĄavao institucije

Izabrani predsednik SAD DĆŸozef Bajden optuĆŸio je odlazećeg ĆĄefa drĆŸave Donalda Trampa za sinoćnje nasilje njegovih pristalica u VaĆĄingtonu i ĆĄirom zemlje u kojem su poginule četiri osobe.

Bajden je rekao da su do jučeraơnjeg nasilja direktno doveli Trampovi potezi na uruơavanju demokratskih institucija SAD tokom celog njegovog mandata, prenosi Asoơiejted pres.

„U prethodne četiri godine imali smo predsednika koji je izraĆŸavao prezir prema naĆĄoj demokratiji, naĆĄem poretku. Od samog početka je podsticao totalni napad na institucije naĆĄe demokratije. A juče je taj neumoljiv napad kulminirao“, kazao je Bajden.

Trampove pristalice koje su sinoć upale u Kongres SAD tokom zasedanja na kojem je kasnije potvrdjena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima, budući ĆĄef Bele kuće večeras je nazvao „domaćim teroristima“ i upozorio da ih ne treba nazivati demonstrantima, navodi AP.

„Nemojte da se usudite da ih nazivate demonstrantima. Oni su bili pobunjena banda, ustanici, domaći teroristi“, naveo je Bajden.

Dodao je da „svi znaju“ da bi pripadnici pokreta „Crni ĆŸivoti su vaĆŸni“ bili drugačije tretirani „od rulje koja je upala u Kongres“, uz ocenu da je to neprihvatljivo.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je večeras da Tramp treba odmah da bude smenjen ili da zakonodavno telo moĆŸe da pokrene postupak njegovog opoziva.

Pelosi se tako pridruĆŸila onima koji traĆŸe primenu 25. amandmana na Ustav SAD radi smenjivanja Trampa pre isteka mandata 20. januara, optuĆŸujući ga za podsticanje oruĆŸane pobune protiv drĆŸave, navodi AP.

„Predsednik SAD je podstakao oruĆŸanu pobunu protiv Amerike. Svaki (dodatni Trampov) dan moĆŸe da bude horor predstava za Ameriku“, rekla je Pelosi u Kongresu SAD.

Prema 25. amandmanu na Ustav SAD, američki potpredsednik i većina ministara mogu da proglase ĆĄefa drĆŸave nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju ĆĄef drĆŸave bi momentalno postao potpredsednik SAD.

Republikanac Tramp se naĆĄao na meti oĆĄtrih kritika nakon ĆĄto je nazvao „veoma posebnim“ i rekao da voli svoje pristalice koje su sinoć upale u Kongres SAD.

Bajden stupa na duĆŸnost 20. januara, a demokrate i neki republikanci traĆŸe smenjivanje Trampa pre isteka mandata.

Lider demokrata u Senatu SAD Čak Ơumer ranije danas je pozvao odlazećeg američkog potpredsednika Majka Pensa da inicira smenu Trampa zbog sinoćnjeg nasilja u Kongresu tokom kojeg su četiri osobe poginule.

Ć umer je rekao da bi Kongres trebalo da pokrene postupak za opoziv Trampa ako Pens to odbije.

„Ovaj predsednik ne bi trebalo da ostane na funkciji ni dan viĆĄe“, kazao je Ć umer.

Pojedini američki mediji navode da su Trampovi ministri sinoć razgovarali o mogućnosti da se pozovu na 25. amandman Ustava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar