Bajden u govoru o stanju nacije pozvao na jedinstvo, pohvalio povećanje zaposlenosti

Američki predsednik Džozef Bajden održao je govor o stanju nacije u kojem je pozvao na jedinstvo u oštro podeljenom Kongresu, pohvalio je povećanje zaposlenosti, dotakao se rata u Ukrajini, kao i strateškog takmičenja s Kinom.

Sjedinjene Države jedina su zemlja koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla, poručio je američki predsednik sinoć u svom godišnjem govoru o stanju nacije u Kongresu.

Demokratski predsednik naglasio koliko je značajno da dve partije rade zajedno u podeljenom Kongresu gde sada Republikanci imaju većinu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je obećao da će braniti američki suverenitet, u osvrtu na navodni upad kineskog špijunskog balona u američki vazdušni prostor, ali ne navodeći konkretno taj slučaj. Istakao je da je kineskom predsedniku Ši Đinpingu jasno stavio do znanja da se SAD zalažu za konkurenciju – a ne sukob.

Njegov govor vidjen je kao „mapa puta“ za očekivanu kandidaturu za izbore za drugi mandat 2024. godine i već je imao prizvuke izborne kampanje, prenosi Frans pres.

Bajden je govorio pred punom salom Kongresa i istaknutim gostima medju kojima su bili Bono iz grupe Jutu (U2), porodica Tajrija Nikolsa, Afroamerikanca koji je umro pošto su ga prebili policajci, kao i sudije Vrhovnog suda.

Iza Bajdena je za govornicom Predstavničkog doma sedeo jedan od njegovih najglasnijih kritičara republikanski predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti.

Bajden je pružio maslinovu grančicu opozicionoj stranci koja je preuzela donji dom Kongresa prošlog meseca.

Obraćajući se republikancima koji kontrolišu Predstavnički dom – Bajden je ukazao da je potpisao više od 300 zakona koji su zajednički predložile dve strane.

„Mojim republikanskim prijateljima poručujem da, ukoliko smo mogli da sarađujemo u prošlom sazivu Kongresa, nema razloga da to ne činimo i sada. Građani su nam poručili da nas borba radi borbe, moć radi moći, ili sukob radi sukoba, ne vodi nigde“, ukazao je američki predsednik, prenosi Glas Amerike.

Bajdenu su i dobacivali neki članovi Kongresa iz radikalne desnice a vidno opušten odgovorio je s nekoliko šala ne skrećući sa svojih poruka.

„Treba da budemo nacija koja smo uvek bili kad smo bili na vrhu. Optimisti, puni nade i okrenuti ka budućnosti“, rekao je on, prenosi Frans pres.

Na mestu gde su pristalice prethodnog predsednika Donalda Trampa pokušale 6. januara 2021. da spreče Kongres da ozvaniči njegov izbor, Bajden je ocenio da američka demokratija, mada ranjena, ostaje „neoštećena i očuvana“.

Na početku svog obraćanja pohvalio je ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi, i govorio kako razume probleme svakodnevnog života.

„Pre dve godine naša ekonomija je doživela potres. Međutim, u međuvremenu smo, uz pomoć mnogih građana, otvorili 12 miliona novih radnih mesta. Više ih je otvoreno nego za vreme mandata bilo kog predsednika tokom četvrogodišnje vladavine“, rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

On je ustvrdio i da pandemija kovid-19 više ne kontroliše živote američkih građana.

Bajden je najavio i nove standarde kojima će se zahtevati da se svi građevinski materijali koji se koriste u federalnim infrastrukturnim projektima proizvode u Americi.

Izneo je i tvrdnju da se za funkciju predsednika kandidovao kako bi omogućio da ekonomija funkcioniše za sve građane – kako bi bili ponosni na ono što rade.

„Kada srednjoj klasi ide dobro, siromašnijima će biti bolje – a bogati će moći odgovarajuće da posluju“, naveo je Bajden – koji kaže da je u SAD-u stopa nezaposlenost, sa 3,4 odsto, najamanja u poslednjih 50 godina.

Kao jedno od značajnijih dostignuća – Bajden je u govoru istakao usvajanje dvostranačkog zakona o infrastrukturi vrednog hiljadu milijardi dolara na osnovu koga je finansirano hiljade projekata širom zemlje, navodi Glas Amerike.

„Tek smo počeli“, ukazao je, dodavši da se radi o najvećim projektima u poslednjih nekoliko decenija kojih ima više od 20.000, i da se radi o obnovi autoputeva, mostova, železnice, tunela, aerodroma, obezbeđivanju čiste vode i i brzog interneta širom Amerike.

„Moj ekonomski plan je ulaganje u mesta i ljude koji su zaboravljeni“, rekao je Bajden, podsetivši, kako je rekao i na građane koje je označio napuštenim ili nevidljivim.

Bajden je ukazao i na potrebu reforme policije, koja je poslednjih dana bila značajna tema, nakon smrti Tajrija Nikolsa, Afroamerikanca iz Memfisa, koji je preminuo nakon brutalnog policijskog prebijanja, čija porodica je bila prisutana u sali.

Američki predsednik ponovo je pozvao Kongres da usvoji Predlog zakona koji se u javnosti pojavio nakon smrti još jednog Afroamerikanca Džordža Flojda.

Istovremeno Bajden se založio se za zabranu automatskog oružja.

U delu govora posvećenom spoljnoj politici – američki predsednik je istakao da su se Sjedinje Države usprotivile ruskoj agresiji u Ukrajini.

“Zajedno sa NATO-om pokazali smo snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju. Usprotivili smo se Putinovoj agresiji i podržali ukrajinski narod”, istakao je Bajden.

Ukrajinskom ambasadoru, koji je bio prisutan tokom Bajdenovog obraćanja, preneo je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini i rekao da će SAD biti uz Ukrajinu „koliko god da je potrebno“.

Bajden nije propustio u govoru da se odredi prema pravu na abortus – obećao je da će uložiti veto na svaki pokušaj zabrane abortus na nacionalnom nivou.

Bajdenov 73- minutni govor došao je u vreme kada većina američkih građana nema povoljno mišljenje o njemu. Prema novoj anketi dnevnika Vašington post i televizijske mreže Ej-Bi-Si, 62 odsto Amerikanaca smatra da nije postigao, kako je navedeno, mnogo, odnosno misle da je ostvareno vrlo malo tokom dve godine mandata administracije koju predvodi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.