U trendu

Bajden u S. Irskoj na godišnjicu mirovnog sporazuma: Mir i jaka ekonomija idu ruku pod ruku

Predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je danas nadu da se Severna Irska „neće vratiti nazad“ u eru smrtonosnog nasilja koje je okončano pre 25 godina mirovim sporazumom pod američkim pokroviteljstvom, čime je podsetio političare da razreše političku krizu usled koje ova članica ujedinjenog kraljevstva Velika Britanija nema funkcionalnu vladu.

„Na nama je da ovo održavamo“, rekao je Bajden u Belfastu, u vezi sa ekonomskim rastom i prosperitetom Severne Irske otkako je potpisan irski „Sporazum na Veliki Petak“ – što mu je zvaničan naziv. Pre njega, u dugogodišnjem sukobu eufemistički zvanom „Nevolje“ između unionista i zastupnika ujedinjenja sa Irskom poginulo je 3.600 ljudi.

U svojoj prvoj predsedničkoj poseti Severnoj Irskoj, Bajden je izjavio će se američke investicije u ovu oblast nastaviti kako bi se podstaknao njen rast, naročito ako podeljeni političari u Belfastu reše sukob koji je zaustavio rad regionalne vlade.

„Jednostavna je istina da mir i ekonomski prosperitet idu ruku pod ruku“, rekao je Bajden, ukazavši da je ekonomija Severne Irske udvostručila rezultate nakon što je u aprilu 1998. godine, pre tačno četvrt veka, potpisan mirovni sporazum.

Bajden je izneo predviđanje da će se domaći bruto-proizvod Severne Irske i više nego utrostručiti „ako stvari nastave da se kreću u pravom smeru“ i dodao da je svetla budućnost „tek početak“.

„Vaša istorija je naša istorija“, rekao je predsednik SAD, čije je poreklo britansko i irsko. „I što je još važnije, vaša budućnost je budućnost Amerike“.

Iako je mir u Severnoj Irskoj uhvatio koren, ova oblast nema vlast, jer je Demokratska unionistička stranka kao činilac polovine vlasti u regionalnom parlamentu u Stormontu, napustila vlast u znak protesta zbog trgovinskog spora Evropske unije i Velike Britanije koji je nastao kao posledica Bregzita.

Oslonac mirovnog sporazuma, potpisanog dok je Velika Britanija bila deo Evropske unije, jeste slobodan prelazak granice između Republike Irske i Severne Irske. Sa Bregzitom, javili su se problemi sa carinskom kontrolom.

Bajden je pozvao obe strane da se vrate poslu jer je sudbina Severne Irske u njihovim rukama, a „demokratiji su potrebni šampioni“.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak, s kojim je Bajden jutros popio čaj, rekao je posle Bajdenovog obraćanja da su imali „veoma dobar razgovor“ o investiranju u Severnu Irsku i o međunarodnim pitanjima.

„Veoma smo bliski partneri i saveznici. Sarađujemo u vezi s raznim pitanjima“, rekao je Sunak.

Kada je Sunak postao premijer, Velika Britanija i Evropska unija su u februaru konačno došle do sporazuma u vezi sa trgovinom, što su SAD pozdravile, ali irska Demokratska unionistička partija smatra da sporazum i dalje ne rešava neka pitanja, pa je odbila da se vrati u vladu Severne Irske.

Pre obraćanja javnosti, Bajden se sastao sa predstavnicima pet stranaka koje imaju predstavnike u regionalnom parlamentu u Stormontu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.