U trendu

Bajden: Verujemo da smo na putu da dobijemo izbore, potrebno strpljenje

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden izjavio je da je na putu da dobije izbore i da treba biti strpljiv dok se ne prebroji i poslednji glas.

„Verujemo da smo na putu da dobijemo izbore. Moramo da budemo strpljivi jer se rezultat neće znati do sutra (srede) ujutru, a možda i duže“, rekao je Bajden u obraćanju pristalicama.

Bajden je kazao da je ubedjen u pobedu u Arizoni i da je „u igri“ da osvoji i Džordžiju, suprotno očekivanjima.

„Dobro stojimo u Viskonsinu i Mičigenu, a mislimo da ćemo pobediti i u Pensilvaniji. Optimističan sam po pitanju ishoda“, naveo je Bajden.

Bajden je do sada „osvojio“ 223 elektorska glasa, a njegov protivkandidat, predsednik SAD Donald Tramp 174.

Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji 270 od 538 elektora.Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi „dobija“ sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.