U trendu

Bajden: Veze SAD i Izraela čvršće nego ikad

 Predsednik SAD Džozef Bajden doputovao je danas u Izrael na početku turneje po Bliskom istoku, prve otkako je na toj funkciji.

Predsednički avion sleteo je na međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva u 15 časova po lokalnom vremenu.

Bajdena su tamo dočekali predsednik Izraela Isak Hercog i premijer Jair Lapid. Bajden im je rekao da mu je čast da se ponovo sastane s prijateljima i poseti državu Izrael, podsetivši da je prvi put bio u poseti kao mladi senator 1973. ubrzo posle Jomkipurskog rata.

On je potom ponovio svoju omiljenu anegdotu o Izraelu da se sastao sa svakim premijerom posle Golde Meir i naglasio da su veze izraelskog i američkog naroda čvrste.

Lider SAD je takođe rekao da teži “ većem miru, većoj stabilnosti i većim vezama“. Ovo je njegova deseta poseta jevrejskoj državi, podseća AP.

„Ponosan sam što kažem da su naši odnosi sa državom Izraelom dublji i jači, po mom mišljenju, nego što su ikada bili“, rekao je Bajden, a Jair Lapid ga je opisao kao „velikog cionistu, jednog od najvećih prijatelja koje je Izrael ikada poznavao“.

Posle dolaska Bajdena planirano je da mu izraelska vojska demonstrira svoju tehnologiju, uključujući laser protiv dronova.

Predsednik prelazne vlade Izraela Lapid najavio je da će se razgovori sa Bajdenom usredsrediti pre svega na Iran.

Bajden, veteran američke politike, prvi put je posetio Izrael kada je ta zemlja bila saveznik Irana.

Danas Izrael pokušava da spreči zapadne sile, uključujući SAD, da ožive nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. iz koga se Bajdenov prethodnik Donald Tramp (Trump) povukao tri godine kasnije.

Povodom Bajdenove posete razmešteno je 16.000 policajaca da čuva red i mir i mnogi putevi su zatvoreni.

Bajden će takođe posetiti okupiranu Zapadnu obalu u vreme kada su mirovni pregovori sa Palestincima već dugo u zastoju, a u petak će direktno iz Tel Aviva otputovati u Džedu u Saudijskoj Arabiji.

U poseti Izraelu je pre Bajdena bio Tramp 2017. godine koji je priznao čitav Jerusalim kao izraelski glavni grad i premestio u njega ambasadu SAD iz Tel Aviva.

Palestinci planiraju da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove nezavisne države koja bi obuhvatila pojas Gaze i Zapadnu obalu teritorije osvojene u ratu 1967. godine.

Demokrata Bajden nije izmenio Trampovu odluku o Jerusalimu i status tog grada ostao je glavni kamen spoticanja između dva naroda.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven rekao je u ponedeljak da je Vašington ponovo uspostavio skoro prekinute odnose sa Palestincima, preneo je Frans pres.

Osim s izraelskim liderima Bajden će se sutra sastati i sa vodjom opozicije Izraela Benjaminom Netanjahuom.

U petak će predsednik SAD u Vitlejemu razgovarati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Iako je obećavao da će zauzeti suprotan stav od Trampa Bajden nije ponovo otvorio američki konzulat u Jerusalimu, niti je nastojao da se obnovi mirovni proces u zastoju od 2014. godine.

Jedna ključna tema razgovora tokom Bajdenove posete su i izgledi, još uvek veoma hipotetični, o normalizaciji odnosa Izraela sa Saudijskom Arabijom, nakon što su proteklih godina uspostavljene zvanične veze jevrejske države sa nekoliko arapskih zemalja, zahvaljući posredovanju SAD.

Za sada se međutim ističe samo činjenica da će Bajden simbolično povezati dve zemlje prvim direktnim letom iz Tel Aviva u Džedu u petak.

Bajdenova administrcija bi takođe želela da saudijsku kraljevinu, najvećeg izvoznika sirove nafte, navede na povećanje proizvodnje kako bi se smanjile cene goriva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.