U trendu

Bajden Zelenskom: SAD odlučne da postanu pouzdaniji saveznik

VAŠINGTON – Američki predsednik DŽozef Bajden iskoristio je svoj prvi susret sa jednim stranim liderom od okončanja rata u Avganistanu da danas pošalje poruku da su SAD rasterećene svog „večitog rata“ odlučne da postanu pouzdaniji saveznik svojim prijateljima, u ovom slučaju Ukrajini.

Bajden je i sredu bio domaćin ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tokom sastanka održanog u Ovalnom kabinetu i pokušao da ga uveri da njegova administracija ostaje podrška toj istočnoevropskoj državi, preneo je AP.

Bajden nije spomenuo Avganistan u svom kratkom pojavljivanju sa Zelenskim pred novinarima, ali je istakao zabrinutost zbog ruske agresije u regionu.

„Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto privržene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u svetlu ruske agresije i evroatlantskim težnjama Ukrajine“, rekao je Bajden.

Ukrajinski lider došao je u Belu kuću tražeći od Bajdena veću vojnu pomoć i podršku kandidaturi svoje zemlje za članstvo u NATO -u.

Sastanak je odložen za dva dana dok su Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost bili usredsređeni na povlačenje američke vojske iz Avganistana.

„U teškom trenutku za svet i Sjedinjene Američke Države … ipak ste našli vremena za nas i zaista smo zahvalni na tome“, rekao je Zelenski.

Uoči sastanka, Bajdenova administracija je saopštila da će izdvojiti do 60 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini.

Američka administracija je u obaveštenju Kongresu istakla da je paket pomoći Ukrajini neophodan zbog, kako je navela, velikog povećanja ruske vojne aktivnosti duž njene granice i zbog napada minobacačima, kršenja prekida vatre i drugih provokacija.

Očekivalo se da će Zelenski tokom privatnog razgovora govoriti o odluci Vašingtona da ne blokira izgradnju gasovoda Severni tok 2, koji bi ruski prirodni gas prenosio direktno u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu. Naftovodu se žestoko protive Ukrajina i Poljska, kao i republikanci i demokrate u Kongresu, pri čemu ga Zelenski opisuje kao moćno geopolitičko oružje za Rusiju, navela je američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.