U trendu

Bajeden: Evakuacija ubrzana, ostaju bezbednosne pretnje

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da je evakuacija američkih državljana, Avganistanaca i drugih koji žele da odu iz Avganistana tokom vikenda ubrzana, „iako je i dalje ranjiva zbog pretnji Islamske države“, preneo je AP.

Bajden je u obraćanju novinarima u Beloj kući rekao da je za 36 sati tokom vikenda sa aerodroma u Kabulu prebačeno 11.000 ljudi, ali nije izneo više detalja.

AP navodi da taj broj po svemu sudeći uključuje i avione koji nisu vojni, kao i američke vojne transportne avione C-17 i C-130 koji svakodnevno prevoze ljude iz glavnog grada Avganistana.

Agencija dodaje da desetine hiljada ljudi i dalje čekaju da budu evakuisane, što je uspporeno zbog bezbednosnih pitanja i američke birokratije.

Ranije danas zvaničnici američke administracije su rekli da vojska razmatra „kreativne načine“ da sprovede ljude do kabulskog aerodroma zbog „akutnih bezbednosnih pretnji“.

Pentagon je prethodno naredio da šest američkih komercijalnih aviokompanija pomognu u evakuaciji sa lokacija van Avganistana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.