U trendu

Baku: Jermenske vojne snage pucale na položaje azerbejdžanske vojske

BAKU – Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da su jermenske vojne snage sinoć i rano jutros raketirale položaje azerbejdžanske vojske na granici sa Jermenijom i u nepriznatom Nagorno-Karabahu.

„Počev od večernjih časova 13. marta, pa sve do jutra 14. marta, povremeno je pucano na pozicije azerbejdžanske vojske, ukupno 19 puta“, navodi se u saopštenju, prenosi TAŠ.

U saopštenju se naglašava da su „nelegalne jermenske vojne jedinice na teritoriji Azerbejdžana“ otvorile vatru u oblasti gde je privremeno razmeštena ruska vojska, koja u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah nadgleda sprovođenje mirovnog sporazuma Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžanske vojne snage su „adekvatno uzvratile“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah , sa većinskim jermenskim stanovništvom, objavila odluku o izlasku iz tadašnje Azerbejdžanske ŠR, a u septembru 1991. godine u centru te oblasti, Stepankertu, objavljeno je formiranje Nagorno-Karabahske Republike.

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom, a od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar