U trendu

Baltičke zemlje apeluju na OEBS da traži puštanje Navaljnog

TALIN – Estonija, Letonija i Litvanija zatražile su danas od evropskog tela za ljudska prava i međunarodnih posmatračkih organizacija da zahtevaju puštanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i njegovih pristalica i da istraže navodna kršenja ljudskih prava prema njima.

U pismima upućenim Savetu Evrope (SE) i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministri spoljnih poslova tri baltičke države optužili su Rusiju da je, represijom nad aktivistima, kršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, civilnom društvu i medijama, navodi se u saopštenju litvanskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

„Izražavamo nadu da će OEBS i SE preduzeti brze mere i sve moguće mere da zaustave policijsku brutalnost prema demonstrantima i zahtevati puštanje onih ruskih građana koji su proizvoljno privedeni, uključujući Alekseja Navaljnog“, navodi se u saopštenju.

Navaljni se vratio u Moskvu prošlog meseca nakon što se oporavio u Nemačkoj od navodnog trovanja nervnim agensom prošlog leta, za šta je okrivio predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je priveden po povratku u Moskvu 17. januara i sudi mu se zbog navodnih kršenja uslovnog otpusta u slučaju koji je izazvao proteste širom zemlje i govori o novim zapadnim sankcijama.

Policija je razbila u nedelju proteste širom Rusije u znak podrške Navaljnom, pritvorivši oko 5.000 ljudi. Preko 100 je privedeno danas u blizini suda u Moskvi dok je razmatrano hoće li Navaljnog zatvoriti do tri i po godine, navodi agencija.

Tri baltičke republike, koje su 1991. godine dobile nezavisnost od Moskve, predvodile su pozive unutar Evropske unije za nove sankcije Rusiji zbog slučaja Navaljni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar